Najděte si recept
Na co máte chuť?

Retro jablka v županu
Dříve byla velice populární, dnes už jsou trochu zapomenutá. Jablka v županu jsou ale stále lahůdkou, kterou by si měl dopřát každý milovník listového těsta a tohoto pro českou kuchyni tak typického ovoce.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- jablka 4 ks
- vyválené listové těsto 1 plát
- vejce 1 ks
- malinová marmeláda 4 lžíce
- mandlové plátky
- hřebíček
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jablka důkladně omyjte, ale neloupejte.
- Pomocí nože z nich vykrojte jádřince, ale tak aby u „bubáku“ zůstala jablka nepoškozená a dala se plnit.
- Naplňte je malinovou marmeládou.
- Takto připravené jablko zabalte do jednoho ze čtyř dílů nakrájeného listového těsta.
- Ze zbylého těsta můžete vykrájet ozdobné lístečky.
- Pomocí hřebíčků můžete naznačit stopku. Stejně postupujte u ostatních jablek.
- Jablka přendejte na plech s pečicím papírem, pomašlujete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 200 °C do předem vyhřáté trouby přibližně na 20 minut.
- Hotová jablka v županu ihned podávejte, můžete je posypat moučkovým cukrem, případně přidat ušlehanou šlehačku.
Coolinářka
Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.