Famózní! Od babičky

Dort Jadran – retro moučník jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
3x

Luxusní kousek známý z vitríny socialistické cukrárny. Kakaový piškot s máslovou oříškovou náplní se však pekl mnohem dříve, protože na Jaderské pobřeží jezdili lidé na dovolenou už mezi válkami a spojení oříšků a kakaa je typičtější pro balkánskou kuchyni než pro tu naši.

12 porcí
60 minut
česká

Těsto

Oříšková náplň

Dokončení

Postup přípravy

  1. Formu o průměru 26 cm s odepínacím dnem vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 20 minut.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pěny rychle vešlehejte strouhanou pomerančovou kůru, sůl a olej. Mouku prosejte a promíchejte s kakaem. Lehce ji pomocí špachtle vmíchejte do vaječné pěny. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  3. Mezitím připravte oříškovou náplň. Mléko s cukrem, celou vanilkou a špetkou soli zahřívejte k varu. Ořechy namelte nahrubo a vsypte do vroucího mléka. Míchejte, až se vše spojí a nechte vychladnout.
  4. Z oříškové směsi vytáhněte vanilku. Máslo vyšlehejte do husté hladké pěny a pozvolna zašlehávejte po částech zchladlou oříškovou směs. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se v náplni netvořily hrudky.
  5. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutou vanilkovou dření (můžete použít vanilku z oříškové náplně) na tuhou šlehačku.
  6. Zchladlý korpus vytáhněte z formy a potřete ho oříškovou náplní. Na ni rozetřete nebo ozdobně naneste šlehačku a ozdobte oříšky a čokoládou.

Vyzkoušejte také recept na mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty