Těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 45 g
- pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej 25 g
- hladká mouka 30 g
- kakao (holandského typu) 20 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
Oříšková náplň
- mléko 150 ml
- cukr krupice 100 g
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl 1 špetka
- lískové ořechy (opražené) 300 g
- máslo (změklé) 225 g
Dokončení
- smetana ke šlehání (33%) 300 ml
- moučkový cukr 30 g
- vanilkový lusk (lze použít z náplně) 1 ks
- lískové ořechy (na ozdobení)
- čokoláda (na ozdobení)
Postup přípravy
- Formu o průměru 26 cm s odepínacím dnem vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 20 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do pěny rychle vešlehejte strouhanou pomerančovou kůru, sůl a olej. Mouku prosejte a promíchejte s kakaem. Lehce ji pomocí špachtle vmíchejte do vaječné pěny. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte oříškovou náplň. Mléko s cukrem, celou vanilkou a špetkou soli zahřívejte k varu. Ořechy namelte nahrubo a vsypte do vroucího mléka. Míchejte, až se vše spojí a nechte vychladnout.
- Z oříškové směsi vytáhněte vanilku. Máslo vyšlehejte do husté hladké pěny a pozvolna zašlehávejte po částech zchladlou oříškovou směs. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se v náplni netvořily hrudky.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutou vanilkovou dření (můžete použít vanilku z oříškové náplně) na tuhou šlehačku.
- Zchladlý korpus vytáhněte z formy a potřete ho oříškovou náplní. Na ni rozetřete nebo ozdobně naneste šlehačku a ozdobte oříšky a čokoládou.
Dort Jadran retro moučník jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! Od babičky
Vyzkoušejte také recept na mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE