Těsto
- cukr krupice 150 g
- vejce 6 ks
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vanilka (mletá) 1 špetka
- hrubá mouka 150 g
- máslo 20 g
Nádivka
- jablka 250 g
- cukr krupice 170 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- žloutek 2 ks
- citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- mleté mandle (nebo strouhanka) 80 g
- bílek 1 ks
Poleva
- moučkový cukr 200 g
- voda (vroucí) 1 lžíce
- rum
Postup přípravy
- Na těsto utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku do zhoustnutí. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zatřete ho ke žloutkové směsi spolu s moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Dvě formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Rozdělte do nich těsto, vložte do trouby a upečte dozlatova, asi 30 minut.
- Mezitím uvařte nakrájená jablka se 100 g cukru a citronovou šťávou, až se jablka rozvaří. Protřete je sítem.
- V míse promíchejte zbylý cukr se žloutky a citronovou kůrou až směs zhoustne, pak vmíchejte jablečné pyré a mleté mandle nebo strouhanku a sníh z bílku. Nádivkou spojte díly těsta a dort nakonec ozdobte polevou, umíchanou z uvedených surovin.
Vyzkoušejte také šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE