Těsto
- listový špenát 300 g
- vejce (oddělené žloutky a bílky) 3 ks
- zakysaná smetana 1 lžíce
- tymián 3 snítky
- sušený česnek 1 lžička
- sůl
- hladká mouka 80 g
Náplň
- čerstvý sýr (smetanový) 300 g
- zakysaná smetana 1–2 lžíce
- sušená rajčata (např. Franz Josef Kaiser) 6 ks (50 g)
- bazalka (lístky) 1 hrst
Postup přípravy
- Špenát vložte do horké až vroucí vody. Pár vteřin míchejte a poté sceďte. Ihned přendejte do ledové vody, promíchejte, aby se špenát rychle zchladil, a po chvíli opět sceďte. Dobře vymačkejte přebytečnou vodu.
- Špenát bude vážit cca mezi 190–200 g. Špenát, žloutky, zakysanou smetanu, tymián, sušený česnek a větší špetku soli vložte do mixéru a rozsekejte najemno. Špenátovou směs dobře promíchejte s moukou.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ten zlehka vmíchejte do špenátové směsi.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem na plát velký asi 30 x 25 cm. Pečte při 180 °C 10 minut. Po vyndání nechte chvíli stát. Po pár minutách otočte na arch pečicího papíru. Stočte do rolády a nechte vychladnout.
- Připravte náplň. Sýr promíchejte s nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty a bazalkou.
- Zchladlou roládu rozmotejte a potřete náplní. Opět srolujte a uložte do lednice alespoň na hodinu.
- Nakrájejte na plátky a servírujte.
PRIMA TIP: Sušená rajčata Franz Josef Kaiser v uzavíratelném sáčku neztrácejí chuť ani aroma, ať už je použijete do salátu, pomazánky nebo si je vychutnáte jen tak. Balení se skvěle hodí jako svačinka na cesty nebo do piknikového koše. Rajčata jsou sušená, nejsou naložená v oleji, tudíž se nemusíte bát umazání.
Vyzkoušejte také špenátové palačinky s brynzou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Špenátové palačinky s brynzou