Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Špenátové palačinky s tvarohem, balkánským sýrem a rukolou

Moje hodnocení
15x

Špenát má jemnou chuť a výraznou barvu, proto je skvělý k dochucení (a dobravení) různých těst, například na palačinky nebo lívance. Ty pak můžete samozřejmě servírovat naslano, ale díky jemné chuti to jde i nasladko! V našem případě jsme zvolili náplň z tvarohu a balkánského sýra s hromadou čerstvých bylinek.

2 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do menší uzavíratelné misky vložte tvaroh, najemno nastrouhaný česnek, najemno nasekanou pažitku a bazalku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Misku uzavřete a dejte na chvíli stranou (nejlépe do lednice).
  2. Do mixéru nalijte mléko, přidejte špaldovou mouku, vejce, baby špenát a sůl a vše důkladně rozmixujte do hladkého těsta. Na pánvi (Ø 27 cm) rozehřejte pár kapek olivového oleje na středním plameni.
  3. Do rozpálené pánve vlijte část připraveného těsta, vytvořte tenkou palačinku a opékejte z každé strany 30 sekund na středním plameni. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
  4. Až budou palačinky hotové, vyndejte z lednice připravenou směs. Celou plochu každé palačinky potřete připravenou směsí a na každou přidejte nahrubo nadrobený balkánský sýr a rukolu. Nakonec každou palačinku srolujte, přepulte a podávejte.

PRIMA TIPY: Palačinky můžete před podáváním nechat cca 1–2 hodiny odležet v lednici. Před opékáním nové palačinky pánev vždy lehce pokapejte olivovým olejem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty