Suroviny
- polotučný tvaroh 200 g
- česnek (nastrouhaný najemno) 1 stroužek
- pažitka (čerstvá, nasekaná najemno) 5 g
- bazalka (čerstvá, nasekaná najemno) 5 g
- mléko (polotučné ) 250 ml
- celozrnná špaldová mouka (hladká) 70 g
- vejce (střední ) 3 ks
- baby špenát (čerstvý ) 100 g
- olivový olej 1 lžíce
- balkánský sýr (nadrobený nahrubo) 100 g
- rukola (čerstvá ) 80 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do menší uzavíratelné misky vložte tvaroh, najemno nastrouhaný česnek, najemno nasekanou pažitku a bazalku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Misku uzavřete a dejte na chvíli stranou (nejlépe do lednice).
- Do mixéru nalijte mléko, přidejte špaldovou mouku, vejce, baby špenát a sůl a vše důkladně rozmixujte do hladkého těsta. Na pánvi (Ø 27 cm) rozehřejte pár kapek olivového oleje na středním plameni.
- Do rozpálené pánve vlijte část připraveného těsta, vytvořte tenkou palačinku a opékejte z každé strany 30 sekund na středním plameni. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
- Až budou palačinky hotové, vyndejte z lednice připravenou směs. Celou plochu každé palačinky potřete připravenou směsí a na každou přidejte nahrubo nadrobený balkánský sýr a rukolu. Nakonec každou palačinku srolujte, přepulte a podávejte.
PRIMA TIPY: Palačinky můžete před podáváním nechat cca 1–2 hodiny odležet v lednici. Před opékáním nové palačinky pánev vždy lehce pokapejte olivovým olejem.