Neplecha na plechu

Sváteční kuřecí roláda plněná špenátovou nádivkou s brusinkami a pistáciemi

Moje hodnocení
2x

Ještě netušíte, co budete vařit během zbylých svátečních dní? Vyzkoušejte tuto lahodnou roládu z kuřecího masa, plněnou brusinkami, pistáciemi a špenátem. Hodí se i jako drobné pohoštění, aby si mohl každý jen tak zobnout.

4 porce
90 minut

Suroviny

Na omáčku:

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte náplň do rolády. Špenát omyjte a lehce pokrájejte. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Poté ji nechte na pánvi na troše oleje lehce zesklovatět.
  2. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a v pánvi ho orestujte. Následně přidejte špenát a spolu s cibulí a česnekem ho restujte, dokud neztratí na objemu a neodpaří se přebytečná tekutina.
  3. Když je hotovo, vložte hotový špenát do misky. Přidejte brusinky, lehce pokrájené pistácie, strouhanku, sekaný tymián a sterilizované brusinky. Vše promíchejte.
  4. Kuřecí prsa očistěte a poté je podélně rozkrojte na půl. Konec však nedokrojte, abyste po jejich rozložení získali velký tenký plát. Rozložená prsa položte na pečicí papír, druhým pečicím papírem je přikryjte a sekáčkem na maso je rozklepejte, aby byla tenká a na rozlohu co největší.
  5. Pak vrchní papír sejměte. Maso osolte a opepřete. Připravená prsa naplňte nádivkou. Tu rovnoměrně rozprostřete po celé ploše v alespoň 1 cm silné vrstvě. Jeden, delší konec nechte směsí nepotřený (zhruba 1,5 cm od konce).
  6. Nyní roládu směrem k nepotřenému konci zarolujte. Nepotřený konec slouží k tomu, aby náplň byla rovnoměrná. Když budete roládu rolovat, náplň se z ní bude lehce vysouvat a nezaplněný konec samovolně zaplní.
  7. Roládu svažte provázkem, aby držela hezký tvar. Pak ji spolu s bylinkami zabalte do alobalu. Vložte ji do pekáče s mřížkou a poté do trouby. Zde ji pečte při 180 °C zhruba 15 minut.
  8. Mezitím si připravte brusinkovou omáčku. Cibuli očistěte a opět nechte zesklovatět. Přidejte vývar, víno a naložené brusinky. Vše zamíchejte a vařte 10 minut.
  9. Nakonec zamíchejte škrob a vařte do zhoustnutí. Po 15 minutách pečení vyndejte roládu z alobalu a zbavte ji provázku. Pak ji polijte připravenou omáčkou a dejte znovu péct. Tentokrát teplotu v troubě zvyšte na 230 °C a pečte ještě 30 minut.
  10. Jednou za čas roládu polijte sosem, který z ní na plech odkapává. Hotovou roládu sejměte z roštu, nakrájejte ji na plátky a polévejte zredukovanou omáčkou, která na plechu pod roládou pěkně zhoustla a získala plnější chuť.

Nebo kdo chce, může vyzkoušet i králičí roládu podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Další recepty na slané rolády z různých druhů masa:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty