Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- baby špenát 125 g
- sušené brusinky 50 g
- pistácie (nesolené) 50 g
- strouhanka 60 g
- tymián (čerstvý a sekaný) 1 lžíce
- brusinky (sterilizované) 1 lžíce
- kuřecí prsa 1 kg (2 velká)
Na omáčku:
- cibule 1 ks
- kuřecí vývar 500 ml
- červené suché víno 50 ml
- brusinky (sterilizované) 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 rovná lžíce
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte náplň do rolády. Špenát omyjte a lehce pokrájejte. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Poté ji nechte na pánvi na troše oleje lehce zesklovatět.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a v pánvi ho orestujte. Následně přidejte špenát a spolu s cibulí a česnekem ho restujte, dokud neztratí na objemu a neodpaří se přebytečná tekutina.
- Když je hotovo, vložte hotový špenát do misky. Přidejte brusinky, lehce pokrájené pistácie, strouhanku, sekaný tymián a sterilizované brusinky. Vše promíchejte.
- Kuřecí prsa očistěte a poté je podélně rozkrojte na půl. Konec však nedokrojte, abyste po jejich rozložení získali velký tenký plát. Rozložená prsa položte na pečicí papír, druhým pečicím papírem je přikryjte a sekáčkem na maso je rozklepejte, aby byla tenká a na rozlohu co největší.
- Pak vrchní papír sejměte. Maso osolte a opepřete. Připravená prsa naplňte nádivkou. Tu rovnoměrně rozprostřete po celé ploše v alespoň 1 cm silné vrstvě. Jeden, delší konec nechte směsí nepotřený (zhruba 1,5 cm od konce).
- Nyní roládu směrem k nepotřenému konci zarolujte. Nepotřený konec slouží k tomu, aby náplň byla rovnoměrná. Když budete roládu rolovat, náplň se z ní bude lehce vysouvat a nezaplněný konec samovolně zaplní.
- Roládu svažte provázkem, aby držela hezký tvar. Pak ji spolu s bylinkami zabalte do alobalu. Vložte ji do pekáče s mřížkou a poté do trouby. Zde ji pečte při 180 °C zhruba 15 minut.
- Mezitím si připravte brusinkovou omáčku. Cibuli očistěte a opět nechte zesklovatět. Přidejte vývar, víno a naložené brusinky. Vše zamíchejte a vařte 10 minut.
- Nakonec zamíchejte škrob a vařte do zhoustnutí. Po 15 minutách pečení vyndejte roládu z alobalu a zbavte ji provázku. Pak ji polijte připravenou omáčkou a dejte znovu péct. Tentokrát teplotu v troubě zvyšte na 230 °C a pečte ještě 30 minut.
- Jednou za čas roládu polijte sosem, který z ní na plech odkapává. Hotovou roládu sejměte z roštu, nakrájejte ji na plátky a polévejte zredukovanou omáčkou, která na plechu pod roládou pěkně zhoustla a získala plnější chuť.
Nebo kdo chce, může vyzkoušet i králičí roládu podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Další recepty na slané rolády z různých druhů masa: