Jogurtový dip:
- bílý jogurt 3 lžíce
- tvaroh 1 lžíce
- pažitka (nasekaná) 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Rajčatový dip:
- rajčatová passata 300 g
- pálivá omáčka (např. sriracha) 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- limetková šťáva 1/2 plodu
- sůl
Tyčinky:
- máslo 30 g
- česnek 2 stroužky
- listový špenát (mražený) 500 g
- listové těsto (rozválené) 2 pláty
- sůl
- balkánský sýr 200 g
- vejce 1 ks
- sezamová semínka (na posypání)
Postup přípravy:
- Na jogurtový i rajčatový dip smíchejte v miskách zvlášť všechny ingredience. Hotové dipy nechte odležet v chladničce.
- V pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm prolisovaný česnek. Pak přidejte špenát a zvolna restujte, dokud nepovolí. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout. Pak směs osolte.
- Těsto rozkrájejte na dílky velké cca 12×10 cm. Na každý dílek dejte trochu špenátu a rozdrobený sýr. Sviňte do roládky a přendejte na plech s pečicím papírem.
- Připravené závitky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 15 minut.

Pečené závitky z listového těsta plněné špenátem Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Typická chuťovka, díky které zužitkujete listové těsto? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta
Nebo zkuste jiné chuťovky ze špenátu: