Těsto
- hladká mouka 500 g
- extra virgin olivový olej 60 ml
- bílé víno (zahřáté ) 200 ml
- sůl 2 lžičky
Náplň
- špenát (čerstvý ) 300 g
- ricotta (nebo jemný tvaroh) 350 g
- vejce 1 ks
- strouhaný parmazán (nebo Grana Padano) 100 g
- strouhanka (na zahuštění)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
24 neodolatelných receptů s listovým špenátem
Listový špenát je k dostání celoročně, dobře se dá využít i špenát mražený, ale díky své zelené svěží barvě tak nějak nejlépe ladí s jarem. V mnoha receptech hraje hlavní...
Postup přípravy
- Promíchejte všechny přísady na těsto, až bude stejnorodé a hladké. Vytvarujte ho do koule a zabalte do fólie. Dejte stranou.
- Špenát krátce povařte ve vroucí osolené vodě, jen aby zavadl. Nechte ho okapat, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a nasekejte ho. Pak ho promíchejte s ricottou, vejcem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem, až vznikne hladká směs.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dva díly a rozválejte je na kulaté placky o průměru 30 cm. Jedno kolo těsta položte na pečicí papír a posypte ho strouhankou.
- Doprostřed těsta dejte část náplně a zbylou náplň rozestřete okolo okraje těsta tak, aby u samotného okraje a okolo náplně ve středu bylo těsto volné.
- Zakryjte druhou plackou těsta, okraje navlhčete a pomocí obrácené vidličky dobře přitiskněte k sobě. Na náplň ve středu těsta položte obrácenou misku jako vodítko a těsto okolo ní celé propíchejte vidličkou. K takto naznačenému kruhu těsto nakrojte ve 3cm intervalech.
- Rozkrojené dílky těsta přetočte o 90°. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte ho asi 30 minut, až zezlátne.