Těsto
- hladká mouka 200 g
- vejce 2 ks
- mléko 500 ml
- sůl 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- rostlinný olej (na opékání)
Náplň
- listový špenát 400 g
- cibule (střední ) 1 ks
- máslo 1 lžíce
- smetana 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 1 rovná lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- brynza 200 g
Postup přípravy
- Z mouky, vajec a mléka v míse umíchejte hladké těsto, přidejte sůl a špetku muškátového oříšku. Směs nechte 15 minut odpočívat – mouka trošku nabude a těsto bude mít při pečení palačinek stabilní hustotu.
- Ze špenátových listů odkrojte silné části stonků a listy nasekejte na menší kousky (u baby špenátu to není třeba, stačí je omýt). Cibuli oloupejte, pokrájejte najemno a zpěňte ji na rozpuštěném másle.
- Přidejte špenát a ztlumte teplotu na minimum. Vmíchejte smetanu, utřený česnek, mouku, osolte a opepřete a za občasného promíchání poduste. Ale nepřežeňte to, stačí jen pár minut, špenát má zůstat zelený a křupavý.
- Nakonec přidejte na kousky pokrájenou či nadrobenou brynzu a lehce ji zamíchejte – jen tak, aby se vytvořila zeleno-bílá mozaika.
- Na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem upečte po obou stranách tenké palačinky. Naplňte je špenátovou směsí a podávejte.
Špenátové palačinky s brynzou Zdroj: Karolína domácí kuchařka