reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Švestkový litý koláč s mákem
Autor: Gurmet Švestkový litý koláč s mákem

Švestkový litý koláč s mákem

Hodnoceno: 7x
Koláče „na plech“ z vláčného kynutého těsta jsou měřítkem a pýchou tradičních moučníků naší kuchyně. A v kombinaci s tak klasickým českým ovocem, jakým jsou švestky, nemají ve světě konkurenci!
do 2 hodin
12 řezů porcí

reklama

reklama

Suroviny (12 řezů porcí)

Těsto:

reklama

Postup

  1. Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto hustotou podobné lívancovému, ve kterém se při propracovávání tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě vykynout.
  2. Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou ručně smíchanou z másla, mouky a cukru a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
  3. Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.

reklama

Související témata: švestkový koláč , mák , Sladké , Česká kuchyně

reklama