Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švestkový litý koláč s mákem
Koláče „na plech“ z vláčného kynutého těsta jsou měřítkem a pýchou tradičních moučníků naší kuchyně. A v kombinaci s tak klasickým českým ovocem, jakým jsou švestky, nemají ve světě konkurenci!
do 2 hodin
12 řezů porcí
Suroviny (12 řezů porcí)
Těsto:
- hladká mouka 400 g + na poprášení
- špetka soli
- cukr krupice 2 lžíce
- žloutky 2 ks
- Mléko 350 ml
- čerstvé droždí 21 g
- nebo sušené droždí 5 g
- rostlinný olej 150 ml
- svěstky 1 kg
Drobenka a dokončení:
- mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem 100 g
- polohrubá mouka 125 g
- Máslo 60 g
- moučkový cukr 60 g
- Máslo 75 g
- rum na pokapání 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto hustotou podobné lívancovému, ve kterém se při propracovávání tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě vykynout.
- Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou ručně smíchanou z másla, mouky a cukru a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
- Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.