Suroviny
- čerstvé švestky (zralé ) 6 kg
- skořice 4 svitky
- badyán 4 hvězdičky
- třtinový cukr 4 lžíce
- kyselina citrónová 2 lžičky
- med (na dochucení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte a vypeckujte švestky, přendejte je na plechy. Rozložte je tam rovnoměrně.
- Posypte cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Přidejte skořice a badyán.
- Vložte plechy do trouby a pečte (zeshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndejte plechy, vyhoďte skořici a badyán.
- Postupně přidávejte upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujte, nemusíte úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu.
- Vmíchejte kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.
- Zavařovací sklenice i víčka vypláchněte horkou vodou a nechte okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušte. Sklenice naplňte až nahoru povidly, zavřete víčky a otočte dnem vzhůru.
- Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřete, buď hned snězte, nebo je dejte do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.