Najděte si recept
Reklama
Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí
8 sklenic porcí
do 1,5 hodiny

Můžete je dát na smažené bramborové placky, přidat k pečenému kachnímu prsu, naplnit povidly rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó… Možností je neskutečně mnoho, ale základem jsou poctivá povidla. Vyzkoušejte je podle následujícího receptu.
Suroviny (8 sklenic porcí)
- zralé švestky 6 kg
- skořice 4 svitky
- badyán 4 hvězdičky
- třtinový cukr 4 lžíce
- kyselina citronová 2 lžičky
- med na dochucení
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte a vypeckujte švestky, přendejte je na plechy. Rozložte je tam rovnoměrně.
- Posypte cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Přidejte skořice a badyán.
- Vložte plechy do trouby a pečte (zeshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndejte plechy, vyhoďte skořici a badyán.
- Postupně přidávejte upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujte, nemusíte úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu.
- Vmíchejte kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.
- Zavařovací sklenice i víčka vypláchněte horkou vodou a nechte okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušte. Sklenice naplňte až nahoru povidly, zavřete víčky a otočte dnem vzhůru.
- Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřete, buď hned snězte, nebo je dejte do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!