Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koláče se švestkami
Příjemná změna v záplavě drobného cukroví. Konečně sladkost, do které se můžete zakousnout a vypít si k ní kafe, aniž byste se museli natáhnout pro deset kousků. Pokud v mrazáku nenajdete žádné švestky, potřete těsto větší vrstvou povidel a máku nebo je posypte mraženými borůvkami.
do 1 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
Těsto:
- mléko 125 ml
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr krupice 50 g
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 100 ml
- hladká mouka na poprášení
- vejce na potření 1 ks
Náplň:
- vypeckované švestky 300 g
- švestková povidla 100 g
- mletý mák 100 g
- rum 1 lžíce
Drobenka:
- cukr krupice 40 g
- polohrubá mouka 80 g
- máslo 50 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící velké kousky a tvarujte z nich bochánky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe a dlaní je zploštěte do tvaru koláče. Nechte je 20 minut kynout na plechu.
- Švestky nakrájejte na dílky (měsíčky), povidla promíchejte s mákem a rumem. Z cukru, mouky a másla vypracujte prsty drobenku.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto potřete povidly, poklaďte švestkami, posypte drobenkou a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.
Bez buchet se nevdáš
Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.