Koláče se švestkami
Zdroj: Marek Podhora
Koláče se švestkami
Zdroj:
Marek Podhora
Příjemná změna v záplavě drobného cukroví. Konečně sladkost, do které se můžete zakousnout a vypít si k ní kafe, aniž byste se museli natáhnout pro deset kousků. Pokud v mrazáku nenajdete žádné švestky, potřete těsto větší vrstvou povidel a máku nebo je posypte mraženými borůvkami.
Postup přípravy
-
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
-
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící velké kousky a tvarujte z nich bochánky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe a dlaní je zploštěte do tvaru koláče. Nechte je 20 minut kynout na plechu.
-
Švestky nakrájejte na dílky (měsíčky), povidla promíchejte s mákem a rumem. Z cukru, mouky a másla vypracujte prsty drobenku.
-
Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto potřete povidly, poklaďte švestkami, posypte drobenkou a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.
Koláče se švestkami
Zdroj: Marek Podhora
Koláče se švestkami
Zdroj:
Marek Podhora