Těsto
- mléko 125 ml
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr krupice 50 g
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 100 ml
- hladká mouka (na poprášení)
- vejce (na potření) 1 ks
Náplň
- čerstvé švestky (vypeckované ) 300 g
- švestková povidla 100 g
- mletý mák 100 g
- rum 1 lžíce
Drobenka
- cukr krupice 40 g
- polohrubá mouka 80 g
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící velké kousky a tvarujte z nich bochánky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe a dlaní je zploštěte do tvaru koláče. Nechte je 20 minut kynout na plechu.
- Švestky nakrájejte na dílky (měsíčky), povidla promíchejte s mákem a rumem. Z cukru, mouky a másla vypracujte prsty drobenku.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto potřete povidly, poklaďte švestkami, posypte drobenkou a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.
Koláče se švestkami Zdroj: Marek Podhora