Koláče se švestkami

Moje hodnocení
15x

Příjemná změna v záplavě drobného cukroví. Konečně sladkost, do které se můžete zakousnout a vypít si k ní kafe, aniž byste se museli natáhnout pro deset kousků. Pokud v mrazáku nenajdete žádné švestky, potřete těsto větší vrstvou povidel a máku nebo je posypte mraženými borůvkami. 

12 porcí
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící velké kousky a tvarujte z nich bochánky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe a dlaní je zploštěte do tvaru koláče. Nechte je 20 minut kynout na plechu.
  3. Švestky nakrájejte na dílky (měsíčky), povidla promíchejte s mákem a rumem. Z cukru, mouky a másla vypracujte prsty drobenku.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto potřete povidly, poklaďte švestkami, posypte drobenkou a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty