Koláče se švestkami

Moje hodnocení
10x

Příjemná změna v záplavě drobného cukroví. Konečně sladkost, do které se můžete zakousnout a vypít si k ní kafe, aniž byste se museli natáhnout pro deset kousků. Pokud v mrazáku nenajdete žádné švestky, potřete těsto větší vrstvou povidel a máku nebo je posypte mraženými borůvkami. 

12 porcí
60 minut
česká

Těsto

  • mléko 125 ml
  • hladká mouka 150 g
  • polohrubá mouka 150 g
  • kypřicí prášek 1/2 sáčku
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • cukr krupice 50 g
  • vejce 1 ks
  • rostlinný olej 100 ml
  • hladká mouka na poprášení
  • vejce na potření 1 ks

Náplň

  • vypeckované švestky 300 g
  • švestková povidla 100 g
  • mletý mák 100 g
  • rum 1 lžíce

Drobenka

  • cukr krupice 40 g
  • polohrubá mouka 80 g
  • máslo 50 g

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící velké kousky a tvarujte z nich bochánky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe a dlaní je zploštěte do tvaru koláče. Nechte je 20 minut kynout na plechu.
  3. Švestky nakrájejte na dílky (měsíčky), povidla promíchejte s mákem a rumem. Z cukru, mouky a másla vypracujte prsty drobenku.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto potřete povidly, poklaďte švestkami, posypte drobenkou a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty