Suroviny
- kuřecí prsa 400 g
- červená paprika 450 g (vychází na cca 3 ks druhu kapie)
- žlutá paprika 280 g (vychází na cca 1 ks)
- česnek 2–3 stroužky
- cibule (menší) 1 ks
- smetana (12–33 % obsah tuku) 200 ml
- zakysaná smetana (nebo jogurt) 1 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- přepuštěné máslo (nebo kvalitní rostlinný olej) 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Papriky omyjte, zbavte jádřinců a dejte na plech/pekáč, přidejte stroužky česneku seříznuté z jedné strany a oloupanou a na osminy nakrájenou cibuli.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení papriky obracejte a pečte asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé. Zároveň dávejte pozor cibuli a pokud by byla hotová dříve než papriky, vytáhněte ji.
- Hotové papriky dejte po vytažení z trouby ihned do střední mísy a přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
- Papriky po 5–10 minutách vytáhněte a zbavte slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Papriky budou velmi horké, ale lze je lehce ochladit pod tekoucí vodou, která by neměla loupaní nijak ztížit.
- Oloupané papriky spolu s pečenou cibulí, vnitřky pečeného česneku a 200 ml smetany rozmixujte dohladka.
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při vyšší teplotě.
- Zasypte mletou paprikou a krátce ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
- Pánev s masem zalijte rozmixovanou paprikovou omáčkou a promíchejte. Společně nechte krátce probublávat, aby se chutě propojily.
- Nakonec dochuťte solí. Po stažení pánve z plotnu můžete zapracovat lžíci zakysané smetany či jogurtu, jenž omáčce dodá lehce kyselkavý nádech.
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE