Kuře na paprice s omáčkou z pečených paprik

Moje hodnocení
6x

Jídlo z dětství, které často milujeme i v dospělosti. V této verzi si kuře na paprice vychutnají spíš starší ratolesti, nicméně snadno ji upravíte podle toho, co vaše dítě zrovna může jíst. Klasicky můžete tuto českou klasiku podávat s těstovinami, rýží či pohankou.

2 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • kuřecí prsa 400 g
  • červené papriky 450 g (vychází na cca 3 ks druhu kapie)
  • žluté papriky 280 g (vychází na cca 1 ks)
  • česnek 2–3 stroužky
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • smetana (12–33 % obsah tuku) 200 ml
  • zakysaná smetana nebo jogurt 1 lžíce
  • mletá sladká paprika 2 lžičky
  • přepuštěné máslo nebo kvalitní rostlinný olej 1 lžička
  • sůl

Postup přípravy

  1. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a dejte na plech/pekáč, přidejte stroužky česneku seříznuté z jedné strany a oloupanou a na osminy nakrájenou cibuli.
  2. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení papriky obracejte a pečte asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé. Zároveň dávejte pozor cibuli a pokud by byla hotová dříve než papriky, vytáhněte ji.
  3. Hotové papriky dejte po vytažení z trouby ihned do střední mísy a přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
  4. Papriky po 5–10 minutách vytáhněte a zbavte slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Papriky budou velmi horké, ale lze je lehce ochladit pod tekoucí vodou, která by neměla loupaní nijak ztížit.
  5. Oloupané papriky spolu s pečenou cibulí, vnitřky pečeného česneku a 200 ml smetany rozmixujte dohladka.
  6. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
  7. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při vyšší teplotě.
  8. Zasypte mletou paprikou a krátce ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
  9. Pánev s masem zalijte rozmixovanou paprikovou omáčkou a promíchejte. Společně nechte krátce probublávat, aby se chutě propojily.
  10. Nakonec dochuťte solí. Po stažení pánve z plotnu můžete zapracovat lžíci zakysané smetany či jogurtu, jenž omáčce dodá lehce kyselkavý nádech.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty