Vaříme pro děti: Jogurtové kuře na paprice s těstovinami

Moje hodnocení
12x

Jistě, kuře na paprice je recept, který se v mnoha rodinách zařadil mezi top obědy vůbec. Rozmýšlet se ale můžete nejen při výběru přílohy, odlišným způsobem můžete uvařit i samotnou omáčku. V kombinaci s jogurtem a méně tučnou smetanou docílíte krásně krémové chuti, ale stále může být jídlo o trochu zdravější.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při nejvyšší teplotě – poté odložte maso z pánve stranou.
  3. Pánev vraťte na plotnu, přidejte opět 1 lžičku tuku a při střední teplotě orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (popř. na tenké plátky nakrájený pórek). Cibule by měla lehce změknout a opéct se dozlatova.
  4. Dále do pánve přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev – restujte asi 30 sekund.
  5. Zasypte 2 lžičkami červené sladké a 2 lžičkami uzené papriky spolu s větší špetkou skořice. Koření krátce, ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
  6. Obsah pánve zalijte 100 ml vývaru nebo vody, 150 ml smetany a lehce osolte. Na mírném ohni nechte asi 5 minut probublávat, dokud zelenina zcela nezměkne a tekutina se mírně nezredukuje – pokud by se případně rychleji odpařovala, přilijte vždy po 50 ml vývaru nebo vody. Ke konci vaření přidejte i zbylých 50 ml smetany.
  7. Celý obsah pánve poté přesuňte do mixéru a rozmixujte do podoby co nejhladší krémové omáčky. Popř. přesuňte do vysoké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.
  8. Omáčku vraťte na pánev – ochutnejte a v případě potřeby přidejte lžičku mleté sladké nebo uzené papriky. Dále přidejte i opečené kuřecí maso. Společně nechte krátce prohřát, aby se chutě propojily, a pokud nebylo maso při opékaní dostatečně udělané, aby zároveň i došlo.
  9. Plotnu vypněte a do omáčky vmíchejte bílý jogurt. Již nevařte, aby se jogurt v omáčce nevysrážel. Omáčku ochutnejte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, popř. skořicí.
  10. Podávat můžete s kvalitními těstovinami – já jsem zvolila tagliatelle. Hodí se ale bramborové noky, špecle, rýže či pohanka.
  11. Dozdobte čerstvými bylinkami dle vaší chuti nebo najemno nasekanou zelenou částí pórku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty