Suroviny
- kuřecí prsa 400 g
- cibule 1 ks (nebo 3–4 cm bílé části pórku)
- mrkev 1 ks
- vývar (nebo voda) 100 ml
- smetana (tučnost dle chuti) 200 ml
- bílý jogurt (tučnější nebo krémový) 120 g
- mletá sladká paprika 2–3 lžičky
- uzená paprika (mletá ) 2–3 lžičky
- mletá skořice 1 větší špetka
- přepuštěné máslo (ghí nebo kvalitní řepkový olej)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při nejvyšší teplotě – poté odložte maso z pánve stranou.
- Pánev vraťte na plotnu, přidejte opět 1 lžičku tuku a při střední teplotě orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (popř. na tenké plátky nakrájený pórek). Cibule by měla lehce změknout a opéct se dozlatova.
- Dále do pánve přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev – restujte asi 30 sekund.
- Zasypte 2 lžičkami červené sladké a 2 lžičkami uzené papriky spolu s větší špetkou skořice. Koření krátce, ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
- Obsah pánve zalijte 100 ml vývaru nebo vody, 150 ml smetany a lehce osolte. Na mírném ohni nechte asi 5 minut probublávat, dokud zelenina zcela nezměkne a tekutina se mírně nezredukuje – pokud by se případně rychleji odpařovala, přilijte vždy po 50 ml vývaru nebo vody. Ke konci vaření přidejte i zbylých 50 ml smetany.
- Celý obsah pánve poté přesuňte do mixéru a rozmixujte do podoby co nejhladší krémové omáčky. Popř. přesuňte do vysoké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Omáčku vraťte na pánev – ochutnejte a v případě potřeby přidejte lžičku mleté sladké nebo uzené papriky. Dále přidejte i opečené kuřecí maso. Společně nechte krátce prohřát, aby se chutě propojily, a pokud nebylo maso při opékaní dostatečně udělané, aby zároveň i došlo.
- Plotnu vypněte a do omáčky vmíchejte bílý jogurt. Již nevařte, aby se jogurt v omáčce nevysrážel. Omáčku ochutnejte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, popř. skořicí.
- Podávat můžete s kvalitními těstovinami – já jsem zvolila tagliatelle. Hodí se ale bramborové noky, špecle, rýže či pohanka.
- Dozdobte čerstvými bylinkami dle vaší chuti nebo najemno nasekanou zelenou částí pórku.
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE