Ikonické kuře na paprice podle KRO Kitchen

Moje hodnocení
15x

Když bistro KRO Kitchen před dvěma lety otevřelo, jejich kuře na paprice se stalo hitem, který na jídelním lístku najdete dodnes. Příčinou úspěchu je vlastní směs koření a omáčka z pečených paprik, jíž nadýchanost a lehkost dodá servis ze šlehačkové láhve. Ale i bez této pěnové struktury je omáčka výborná, stačí ji jednoduše zahustit bramborou. Kuchaři z KRO Kitchen se s vámi podělí o recept, abyste si jejich signaturní kuře na paprice mohli udělat i doma.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • celé kuře 1 ks
  • směs koření KRO Grill (k zakoupení v bistru)

Omáčka

Postup přípravy

  1. Kuře očistěte a osušte papírovou utěrkou. Posypte ze všech stran i zevnitř kořenicí směsí KRO Grill složené především ze soli, fermentované a sušené cibule, feferonek, česneku a dalších bylinek. Koření důkladně vmasírujte do kůže. Stehna kuřete svažte provázkem a v lednici nechte maso odležet do druhého dne.
  2. Kuře hodinu před pečením vyndejte z lednice. Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře dejte na rošt na pečení drůbeže, pod rošt dejte pekáč s vodou – aby se kuře nevysušovalo a také na výpek, který bude během pečení odkapávat.
  3. Kuře pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím nožem kolem stehenních kostí. Po upečení nechte kuře aspoň 10 minut odpočinout, poté naporcujte.
  4. Papriku očistěte, zbavte semínek a pečte 35 minut v troubě na 200 °C. Poté ji dejte do misky a přikryjte, aby se zapařila. Oloupejte slupku a dále použijte jen očištěnou dužinu.
  5. Velkou bramboru oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a orestujte v kastrolu. Po zhruba 5 minutách přidejte nahrubo nakrájenou šalotku a orestujte dozlatova. Poté přidejte česnek, tymián, uzenou papriku, a nakonec i oloupanou pečenou papriku.
  6. Směs podlijte vínem a nechte zredukovat na polovinu. Přidejte vývar, obě smetany a povařte.
  7. Rozmixujte dohladka a následně ještě propasírujte přes jemné síto. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  8. Kuřecí maso vložte do připravené omáčky a podávejte spolu s bylinkovým olejem, praženými semínky a pažitkou. Jako příloha jsou skvělé pečené brambory. A ze zbylých kostí si nezapomeňte udělat vývar.

Vítejte v KRO Kitchen

Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Tým okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začal brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho spolupracovníci neváhali a během dvou let vedle KRO Kitchen na Vinohradské ulici vybudovali také pekárnu KRO Bakery, kavárnu KRO Coffee a zatím nejnovější KRO Bistro & Bar v Karlíně.

Vyzkoušejte i další recept z KRO Kitchen - skvělou žemlovku:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

KRO Kitchen


Přečtěte si také

Recepty