Omáčka
- červená paprika 2 ks
- brambory (velká ) 1 ks
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- uzená paprika 5 g
- bílé víno 50 ml
- kuřecí vývar 200 ml
- smetana ke šlehání (30%) 100 ml
- zakysaná smetana (30%) 60 ml
- olej
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře očistěte a osušte papírovou utěrkou. Posypte ze všech stran i zevnitř kořenicí směsí KRO Grill složené především ze soli, fermentované a sušené cibule, feferonek, česneku a dalších bylinek. Koření důkladně vmasírujte do kůže. Stehna kuřete svažte provázkem a v lednici nechte maso odležet do druhého dne.
- Kuře hodinu před pečením vyndejte z lednice. Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře dejte na rošt na pečení drůbeže, pod rošt dejte pekáč s vodou – aby se kuře nevysušovalo a také na výpek, který bude během pečení odkapávat.
- Kuře pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím nožem kolem stehenních kostí. Po upečení nechte kuře aspoň 10 minut odpočinout, poté naporcujte.
- Papriku očistěte, zbavte semínek a pečte 35 minut v troubě na 200 °C. Poté ji dejte do misky a přikryjte, aby se zapařila. Oloupejte slupku a dále použijte jen očištěnou dužinu.
- Velkou bramboru oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a orestujte v kastrolu. Po zhruba 5 minutách přidejte nahrubo nakrájenou šalotku a orestujte dozlatova. Poté přidejte česnek, tymián, uzenou papriku, a nakonec i oloupanou pečenou papriku.
- Směs podlijte vínem a nechte zredukovat na polovinu. Přidejte vývar, obě smetany a povařte.
- Rozmixujte dohladka a následně ještě propasírujte přes jemné síto. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Kuřecí maso vložte do připravené omáčky a podávejte spolu s bylinkovým olejem, praženými semínky a pažitkou. Jako příloha jsou skvělé pečené brambory. A ze zbylých kostí si nezapomeňte udělat vývar.
Vítejte v KRO Kitchen
Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Tým okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začal brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho spolupracovníci neváhali a během dvou let vedle KRO Kitchen na Vinohradské ulici vybudovali také pekárnu KRO Bakery, kavárnu KRO Coffee a zatím nejnovější KRO Bistro & Bar v Karlíně.
Vyzkoušejte i další recept z KRO Kitchen - skvělou žemlovku:
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE