Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jak zpracovat úrodu chilli papriček

Zpracování chilli

Zpracování chilli Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Zpracování chilli

Zpracování chilli Zdroj: Thinkstock

Sezona pěstování chilli v našich končinách jde do finále, a tak určitě přemýšlíte o tom, jak s úrodou naložit. Výchozích cest, jak uchovat materiál, který v zimě zahřeje, je několik a my si jich tu pár představíme.

Seznam.cz banner

Základním pravidlem téměř u všech je sklízet zralé plody, neboť právě ty obsahují nejvíce aromatických silic a dalších prospěšných látek.

Sušení

Jedná se o téměř nejsnazší způsob uchování chilli. Papriky rozkrojíme v půlce a položíme na slunné místo například na papírovou kuchyňskou utěrku. Po přibližně jednom týdnu bychom měli mít krásně suché plody, které můžeme dále zpracovávat. Nezapomeňte po usušení vyjmout semínka, neboť ta nemají žádnou chuť a v případě dalšího zpracování s ohledem na svůj obsah hořčin pouze zkazí chuť danému jídlu.

Zpracování chilli – sušené a drcené chilli papričky Foto: Thinkstock

Pokud chceme mít v kořence něco menšího, než je celý lusk, stačí je vložit do hmoždíře a roztlouct na vločky. A jestli chcete mít opravdu jemný prášek, poslouží k tomuto účelu ideálně mlýnek na kávu. Jen se připravte, že ho budete muset po použití řádně vyčistit. Namleté koření pak slouží k dochucení mnohých jídel, ale slouží i jako výchozí surovina například při výrobě omáček.

Rajčatový chilli džem s balzamikem
Recepty

Rajčatový chilli džem s balzamikem

51

Olivový olej s chilli

• 0,5 litru oleje

• 4 sušené chilli papričky – ideálně rod chinense

• rozmarýn, tymián (bylinky podle chuti)

V hrnci rozehřejeme polovinu oleje a přidáme sušené chilli a bylinky. Jakmile se kolem lusků začnou tvořit bublinky, teplotu stáhneme. Neměla by přesáhnout 75 °C, protože je tu riziko přepálení. Poté olej smícháme v míse se studenou polovinou a po vychladnutí naléváme do lahví. Skladujeme na temném chladném místě. Používáme do salátů, těstovin i dalších pokrmů, kde je vhodný olivový olej.

Zpracování chilli – ochucený olivový olej Foto: Thinkstock

Mražení

Absolutně nejjednodušší způsob uchování paprik, je jejich zamražení. Očištěné plody rozkrojíme na půlky, zbavíme stopky a semen, vložíme do sáčku či nádoby a dáme do mrazáku. Nevýhodou je, že tento proces roztrhá buněčnou vazbu lusku a po rozmražení se dočkáme kašovité konzistence. Pokud tedy budete chtít chilli použít, krájejte ho ještě zmrzlé a ihned vložte do pokrmu.

Takové nebo klidně i čerstvé plody mohou sloužit jako výchozí surovina na čistě paprikové pyré, které můžeme používat dále podle libosti.

Pyré z chilli

• 1 kg čerstvého nebo mraženého chilli

• 2 dcl vinného octa

• 1 dcl olivového oleje

• sorban draselný (pokud chcete uchovávat mimo lednici po delší dobu)

Do nádoby s olivovým olejem a octem vložíme očištěné a semen zbavené lusky. Tyčovým mixérem rozmixujeme na kašičku. Tu následně prohřejeme (přidáme případně konzervační prostředek) a rozdělíme do sklenic, jež můžeme krátce sterilovat. Po otevření uchovávejte v lednici.

Pyré může sloužit hlavně do omáček, těstovin, polévek, na pizzu, ale i do různých marinád.

Zpracování chilli – pyré z chilli Foto: Thinkstock

Naložení do láku

Tento krok, na rozdíl od výše uvedených, odejme chilli možné následné univerzální využití. Avšak jedná se už o samostatný výrobek, který nemusí sloužit jako surovina, ale jako pochutina připravená již ke konzumaci.

Zpracování chilli – sterilované chilli papričky naložené v láku Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Sterilované chilli

• 1 kg chilli (můžou být i částečně nedozrálé plody)

• 200 g cibule

• 100 g mrkve

• 5 stroužků česneku

• 1/2 limety

• kořenicí směs na sterilování zeleniny

• 4 dcl 5% kvasného lihového octa

• 1 dcl vinného octa

Mrkev ostrouháme, nakrájíme na kolečka. Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu rovnoměrně rozdělíme do čistých sklenic, přidáme čisté a semen zbavené chilli, vložíme čtvrt plátku limety. Podle návodu připravíme lák, kterým zeleninu zalijeme. Abychom zachovali křupavost chilli, sterilujeme po kratší dobu, tedy cca 10–13 min. Vychladlé sklenice skladujeme na tmavém a chladném místě.

Vyznáte se v druzích chilli papriček? Poznejte širokou paletu chutí i pálivosti
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Vyznáte se v druzích chilli papriček? Poznejte širokou paletu chutí i pálivosti

Zelené plody

Občas se stane, že některé lusky nestačí dozrát, pak vyvstává otázka, co s tím. Vyhodit? To by byla škoda, a i když se nabízí méně variant, přesto lze udělat například kari pastu ze zelených chilli papriček nebo jich část použít ve výše uvedeném receptu. Ovšem ne každý druh se na to hodí. Známe například zelené Jalapenos, které se konzumují, než dosáhnou botanické zralosti, jenže například Habaneros, tedy chinense, si v zeleném stavu ponechávají ještě vysoký podíl hořčin, které se dají při zpracovávání cukry a octy hůře vyhnat. Ideálním společníkem v zeleném stadiu jsou tedy tenkostěnné Capsicum Annuum nebo Capsicum Frutescens.

Autor: Petr Klemeš, www.pedroloco.eu

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek zelenina bylinky olivový olej těstoviny omáčka pyré ocet pokrm chilli paprička

Návrhy pro vás

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Recepty

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu Sladké

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny Zelenina

Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři Recepty

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Zatočený koláč s blumami a makovo-povidlovou náplní – poctivý domácí moučník do sbírky receptů Sladké

Zatočený koláč s blumami a makovo-povidlovou náplní – poctivý domácí moučník do sbírky receptů

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky Maso

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky

Palačinkový dort inspirovaný tiramisu – známé italské chutě v novém kabátku Sladké

Palačinkový dort inspirovaný tiramisu – známé italské chutě v novém kabátku


Přečtěte si také

Recepty
Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Sladké
Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Zelenina
Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

Saláty
Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Recepty
Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Prostřeno!
Prostřeno: Zapečená hruška s gorgonzolou a pekanovými ořechy

Prostřeno: Zapečená hruška s gorgonzolou a pekanovými ořechy

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí líčka na víně a kořenové zelenině s batátovo-bramborovou kaší

Prostřeno: Hovězí líčka na víně a kořenové zelenině s batátovo-bramborovou kaší

Prostřeno!
Prostřeno: Luxusní karamelový dezert

Prostřeno: Luxusní karamelový dezert

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Zatočený koláč s blumami a makovo-povidlovou náplní – poctivý domácí moučník do sbírky receptů Sladké

Zatočený koláč s blumami a makovo-povidlovou náplní – poctivý domácí moučník do sbírky receptů

Palačinkový dort inspirovaný tiramisu – známé italské chutě v novém kabátku Sladké

Palačinkový dort inspirovaný tiramisu – známé italské chutě v novém kabátku

Recepty
Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky Maso

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Zelenina
Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky Vegetariánské

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Recepty
Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Recepty
Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Saláty
Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky Vegetariánské

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Sladké
Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři Recepty

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky Sladké

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Saláty
Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí Saláty

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Chat Control? Fízlování hodné KGB, tvrdí Gregor. Sušer se bojí zneužití dat Ruskem a Čínou V Lipníku nad Bečvou vlak srazil člověka. Provoz mezi Bohumínem a Přerovem stál hodinu a půl Pamětník srpna 68: Neutekl jsem z Čech, ale z Ruska. Švýcaři se divili, jak jsme si zřídili zemi

prima-zeny

Pohlreich kouká jako jelen. Zálivka jak h*o z nutrie a kuchařka Eviťa chce radit Pohlreichova hvězda nestačila, kuchař Michal zavřel krám. Ořechovka skončila Polabí: Připomeňte si v extra sestřihu, co se odehrálo v 1. dílu. Druhý je za dveřmi!

prima-zoom

Jak se lidstvo dostane na jinou planetu? Nejhorší letecké trasy: Tudy byste neměli létat, pokud nenávidíte turbulence Proč jsou v tolika filmech děsivé sklepy? Strach z podzemí má silný mytologický základ

prima-fresh

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu Pikantní houbovo-fazolový guláš – syté a hřejivé jídlo s pořádnou porcí zeleniny

prima-cool

Po mladém Rambovi příchází mladý Rocky Horor o Ježíšovi s Nicolasem Cagem má první trailer. A je přesně tak šílený, jak čekáte Knight Rider se vrací. Nový film chystají tvůrci milovaného netflixovského hitu

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vila, v níž Berlusconi hostil harém svých milenek, Putina i Topolánka, je na prodej Náklady minimální, zábava maximální: Jak udělat jedlou modelínu z domácích zásob Zahradnice po ruce: Lenka Eywa prozradí, jak mít zahradu jedlou i krásnou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.