Suroviny
- hovězí maso (krk, kližka, žebro) 1,2 kg
- pivo (tmavé, belgické, např. Leffe, Trappist, Chimay) 400 ml
- česnek 3 stroužky
- bobkový list 2 ks
- hladká mouka 3 lžíce
- rostlinný olej 2–3 lžíce
- anglická slanina 250 g
- mrkev 2 ks
- cibule 2 ks
- pórek 2 ks
- rajčatový protlak 1 lžíce
- hovězí vývar 350 ml
- bouquet garni (například tymián, bobková list, snítka petrželky, kuličky pepře svázané v kousku gázy) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Maso nakrájené na kostky v porcelánové nebo nerezové míse zalijte pivem, vmíchejte rozetřený česnek a bobkové listy a nechte přes noc marinovat v chladu.
- Druhý den maso sceďte, marinádu uchovejte. Kousky masa osušte a obalte je v mouce promíchané s trochou soli a pepře. Přebytečnou mouku oklepejte.
- Ve velkém silnostěnném, nejlépe litinovém, kastrolu rozehřejte při vyšší teplotě olej. Po částech v něm opékejte kousky masa, aby se ze všech stran zatáhly a zezlátly. Hotové odkládejte stranou a je-li třeba, přilévejte olej.
- Teplotu trochu snižte a do kastrolu vsypte slaninu. Smažte ji dozlatova, pak vyjměte děrovanou naběračkou. Troubu předehřejte na 140 °C.
- Do kastrolu teď vsypte očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a pórek a za promíchávání smažte asi 10 až 12 minut, až začnou chytat barvu.
- Přidejte rajčatové pyré a ještě chvíli smažte, pak do kastrolu vraťte maso se šťávou, kterou pustilo, a slaninu. Zalijte uchovanou marinádou a při mírné teplotě promíchávejte, abyste odvařili přípečky ze dna.
- Nakonec vmíchejte vývar, vložte bouquet garni, osolte, opepřete, uveďte do varu, promíchejte a přikryté pokličkou dejte do trouby.
- V troubě duste 2 hodiny, v polovině doby promíchejte a případně přilévejte vývar. Hotovou karbonádu podle chuti osolte, opepřete, posypte petrželkou a podávejte, například se šťouchanými bramborami a listovou zeleninou podušenou na másle.
PRIMA TIP: Vlámský guláš či flanderská karbonáda má v různých částech Belgie různé názvy, například babiččin guláš, stoofvlees či stoverij podle toho, kde se zrovna nacházíte. Oblíbený je tu univerzálně a Belgičané jsou na něj univerzálně hrdí i proto, že si našel cestičku do světové kuchyně a často se vaří i ve Francii, Nizozemsku či v údolí Aosta.
Vyzkoušejte také klasický hovězí guláš podle návodného videorecptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí guláš – tradiční recept na oblíbenou českou klasiku