Suroviny
- čekankové puky (světlá, belgická čekanka) 8 ks
- máslo 2 lžíce + na vymazání
- hladká mouka 2 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- polotvrdý sýr (typu Gruyère, nastrouhaný) 150 g
- strouhaný parmazán 2 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- šunka 8 plátků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná)

Postup přípravy
- Očištěnou čekanku povařte 5 až 10 minut v hrnci s vroucí osolenou vodou, pak ji sceďte. Zapékací misku vymažte máslem.
- V silnostěnné vyšší pánvi rozehřejte máslo, vsypte mouku a za promíchávání osmažte dozlatova. Zalijte mlékem a při mírné teplotě chvíli vařte, až omáčka zhoustne. Vmíchejte do ní většinu tvrdého sýra, parmazán a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Velmi zlehka vařte ještě 10 minut.
- Předehřejte gril v troubě. Každý puk čekanky obalte plátkem šunky, vložte do zapékací misky, vše zalijte bešamelovou omáčkou, posypte zbylým sýrem a nasekanou petrželí a vložte do trouby pod rozehřátý gril. Zapékejte asi 10 minut, až sýr zezlátne a omáčka bude bublat.
PRIMA TIP: Jemně nahořklou chuť čekanky (witloof) zbožňují Belgičané i Francouzi. Chcete-li z čerstvé čekanky připravit salát, doporučuje se po odstranění zavadlých listů vykrojit v košťálku klínek a puk vložit do studené osolené vody, která „vytáhne“ z čekanky hořkost. U zapékané čekanky se o to postará povaření v osolené vodě.
Vyzkoušejte také květák zapečený se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou