Tatarák
- hovězí maso (hovězí váleček) 600 g
- cornichon (nakládané malé okurčičky) 4 hrsti
- šalotka 4 ks
- kapary 2 hrsti
- bylinky (petržel, rozmarýn, bazalka) 4 hrsti
- strouhaný parmazán 4 lžíce
- worcesterová omáčka 8–12 stříknutí
- tabasco
- dijonská hořčice 4 lžíce
- kečup
- majonéza 8 lžic
- olivový olej 40 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Příloha
- brambory (nebo bramborové hranolky) 600 g
- směs listových salátů 400 g
- olivový olej
- balzamikový ocet
„Co se ti vybaví, když se řekne ´pořádné chlapské jídlo k pivu´? No jasně, tatarák! K nám Na Kopec chodí spousta hostů právě kvůli němu, a přitom na něm není nic složitého, jen je prostě jiný, bez žloutků, mleté papriky i bez výrazné syrové cibule. Na rozdíl od toho klasického hospodského je tedy mnohem lehčí a svěžejší, což oceňuji hlavně v létě. Nechodí na něj pivní pupky, které ho zalijí šesti kousky, ale spíš ti, kdo si chtějí pochutnat.
Recept jsem okoukal v Belgii, kde jsem byl na stáži. V Belgii k němu jedí bagetu nebo jakékoli bílé pečivo, podle mě se ale víc hodí hranolky a salát.“ Titus Eliáš
Postup přípravy
- Okurky, šalotku, kapary a bylinky nasekejte nadrobno a nastrouhejte parmazán.
- Namelte hovězí maso (nebo naškrábejte nožem) a v misce ho smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem.
- Usmažte hranolky.
- Opraný salát ochuťte balsamikem a olivovým olejem, potom salát i hranolky podle chuti osolte.
- Před podáváním z masa navlhčenýma rukama vyválejte kouličky, které lehce zmáčkněte a položte na salát. Pro větší efekt lze použít kulaté tvořítko nebo pomocí dvou lžic vytvořit tvar nočku. K tomu přidejte hranolky a okamžitě podávejte.
Vyzkoušejte i oblíbený recept na tatarák Zdeňka Pohlreicha podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE