Suroviny
- drůbeží vývar 1,2 l
- celé kuře (rozdělené na díly) 1 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- pórek 1 ks
- mrkev 3 ks
- brambory 6 ks
- máslo 2 lžíce
- hladkolistá petržel 1 svazek
- tymián (otrhané lístky) 2–3 snítky
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Vývar v hrnci uveďte do varu, vložte kuře a při mírnější teplotě vařte asi 30 až 40 minut, až bude kuře měkké. Dejte stranou.
- Očištěné řapíky celeru, mrkev a pórek nakrájejte na tenké sirky, brambory na malé dílky. Dejte je spolu s máslem do hrnce dost velkého na to, aby se k nim později vešlo kuře, a při střední teplotě chvíli smažte a promíchávejte.
- Přidejte kousky kuřete zbavené kůže a zalijte přecezeným vývarem. Vlijte dvě třetiny smetany a nechte vařit mírným varem asi 10 až 15 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
- V misce promíchejte zbylou smetanu se dvěma žloutky a pozvolna (aby se žloutky nesrazily) k této směsi přilévejte horký vývar a stále šlehejte. Vývaru přidávejte tolik, až bude směs teplá.
- Hrnec s waterzooi sundejte z plotýnky a pozvolna za promíchávání vlévejte žloutkovou směs, až vznikne hladká krémová omáčka.
- Waterzooi rozdělte do misek, posypte nasekanou petrželkou a lístky tymiánu. Podávejte nejlépe s křupavým pečivem.
PRIMA TIP: Waterzooi má mnoho podob, ale rozhodně nejde o nějakou beztvarou lepenici, naopak je to jídlo velmi jemné, pohledné a s krásně vyváženou chutí. Obvykle se podává jako hlavní jídlo doprovázené bagetou a u jedné misky obvykle nezůstane.

Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou