Suroviny
- jablka 800 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- celá skořice 1 svitek
- hřebíček 6 ks
- cukr krupice 240 g
- švestky 200 g
Postup přípravy
- Oloupejte jablka a nakrájejte je na větší kostičky. Vložte je do 600 ml vody smíchané s citronovou šťávou.
- Přidejte koření, cukr a vypeckované půlky švestek. Pomalu přiveďte k varu na mírném ohni.
- Během vaření sbírejte vzniklou pěnu pomocí naběračky. Vařte pozvolna asi 20 minut.
- Horký kompot nalijte do sterilovaných sklenic (recept je na 2 sklenice o objemu 500 ml), ihned zavíčkujte a přes víčka přehoďte vlhkou utěrku. Sklenice nechte zcela vychladnout.
- Pokud chcete, kompot ještě dodatečně zavařte při 85 °C po dobu 20 minut, aby déle vydržel.
PRIMA TIP: Do kompotu přidejte celou skořici, badyán, hřebíček nebo skrojek pomerančové kůry – každá sklenička pak bude vonět jako sladký podzimní den.
Připravte také jablečnou přesnídávku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí jablečná přesnídávka