Suroviny
- jáhly (nebo 750 g uvařené jahelné kaše ) 150 g
- rostlinné mléko (nebo nehomogizované, nebo jablečný mošt) 750 ml
- rýžový sirup (nebo kvalitní med) 8–10 lžic
- sušené švestky (předem je na několik hodin namočte) 200 g
- jablka (nahrubo nastrouhaná) 500 g
- mletá skořice 2 lžíce
- sušené rozinky 100 g
- kukuřičný škrob (nebo vanilkový pudink v prášku) 3 lžíce
Postup přípravy
- Uvařte jahelnou kaši: 150 g předem namočených a slitých jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použít nehomogenizované mléko nebo tekutý rýžový nebo mandlový nápoj, nebo máte-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Ochutnejte a doslaďte podle vaší chuti.
- Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky.
- Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu.
- Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. (Povrch můžete před pečením pokapat mandlovou nebo kokosovou smetanou, ale není to nutné.)
- Dejte zapéct cca na 35–40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.
PRIMA TIP OD HANKY: Klasicky se jahelník dělá s cukrem a vejci. Já se snažím bílý cukr v receptech nahradit, ale vejce používám. Tento recept je bezvaječný, protože bez vajec nám více chutná a dobře drží pohromadě. Chcete-li tradičnější variantu s vejci, pak žloutky i sníh ze 2 vajec zamíchejte do vychladlé, oslazené jahelné kaše a zbytek receptu je úplně stejný. S vejci je jahelník jemnější a křehčí.
VÝBORNÁ OBMĚNA: MAKOVÝ JAHELNÍK
- Do teplé jáhlové kaše vmíchejte 100 g mletého máku, 100 g rozinek, 1/2 lžičky pravé vanilky a skořice a 5 lžic javorového sirupu či medu. Do vychladlé ochucené kaše přidejte 2 žloutky a ušlehaný sníh ze 2 bílků. Směs dejte do vymazané formy, švestky i celé mandle ozdobně vtlačte do těsta a upečte. A místo jáhel můžete vyzkoušet pohankovou lámanku!
Vyzkoušejte také rýžový nákyp se švestkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou