Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Sladké
Sladké
Nový BioAbecedář
Pin it

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jahelník se švestkami a jablky podle Hanky Zemanové

Jahelník se švestkami a jablky podle Hanky Zemanové

Jahelník se švestkami a jablky podle Hanky Zemanové Zdroj: Nový BioAbecedář

  • Zavřít
Jahelník se švestkami a jablky podle Hanky Zemanové

Jahelník se švestkami a jablky podle Hanky Zemanové Zdroj: Nový BioAbecedář

Moje hodnocení
22x

Čím více farmářských, domácích a bio ingrediencí použijete, tím lépe pro zdraví celé rodiny i přírody. A pokud vám jahelník zachutná, vyzkoušejte také skvělou variantu s mákem a mandlemi.

8 porcí
60 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • jáhly (nebo 750 g uvařené jahelné kaše ) 150 g
  • rostlinné mléko (nebo nehomogizované, nebo jablečný mošt) 750 ml
  • rýžový sirup (nebo kvalitní med) 8–10 lžic
  • sušené švestky (předem je na několik hodin namočte) 200 g
  • jablka (nahrubo nastrouhaná) 500 g
  • mletá skořice 2 lžíce
  • sušené rozinky 100 g
  • kukuřičný škrob (nebo vanilkový pudink v prášku) 3 lžíce

Jahelník – houbový a švestkový podle Vintage Kitchen Sladké

Jahelník – houbový a švestkový podle Vintage Kitchen

13
Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

20
Tvarohový jáhelník s jablky a povidly Recepty

Tvarohový jáhelník s jablky a povidly

30
Jáhelník 2x jinak Recepty

Jáhelník 2x jinak

27

Postup přípravy

  1. Uvařte jahelnou kaši: 150 g předem namočených a slitých jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použít nehomogenizované mléko nebo tekutý rýžový nebo mandlový nápoj, nebo máte-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Ochutnejte a doslaďte podle vaší chuti.
  2. Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky.
  3. Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu.
  4. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. (Povrch můžete před pečením pokapat mandlovou nebo kokosovou smetanou, ale není to nutné.)
  5. Dejte zapéct cca na 35–40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.
PRIMA TIP OD HANKY: Klasicky se jahelník dělá s cukrem a vejci. Já se snažím bílý cukr v receptech nahradit, ale vejce používám. Tento recept je bezvaječný, protože bez vajec nám více chutná a dobře drží pohromadě. Chcete-li tradičnější variantu s vejci, pak žloutky i sníh ze 2 vajec zamíchejte do vychladlé, oslazené jahelné kaše a zbytek receptu je úplně stejný. S vejci je jahelník jemnější a křehčí.

VÝBORNÁ OBMĚNA: MAKOVÝ JAHELNÍK

  • Do teplé jáhlové kaše vmíchejte 100 g mletého máku, 100 g rozinek, 1/2 lžičky pravé vanilky a skořice a 5 lžic javorového sirupu či medu. Do vychladlé ochucené kaše přidejte 2 žloutky a ušlehaný sníh ze 2 bílků. Směs dejte do vymazané formy, švestky i celé mandle ozdobně vtlačte do těsta a upečte. A místo jáhel můžete vyzkoušet pohankovou lámanku!

Vyzkoušejte také rýžový nákyp se švestkami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou

Nový BioAbecedář

Zdroj receptu

Nový BioAbecedář

Hanka Zemanová Nový BioAbecedář

  • Kniha pro celý rok a pro celý život.
  • Vše podstatné o zdravém jídle v jedné knize.
  • Srozumitelné informace, ověřené odborníky a celostními lékaři.
  • 25 let Hančiných praktických zkušeností.
  • Po 13 letech úspěšného prodeje 3.vydání kompletně přepracované.

„Když jsem psala BioAbecedář poprvé, bylo mi kolem 33 let. Od té doby uběhlo 15 let, kdy jsem sbírala životní, studijní i kuchařské zkušenosti a sledovala, jak se mění souvislosti potravinářského průmyslu a lidského zdraví. Proto jsem se rozhodla napsat všechny kapitoly úplně nově a s čistým svědomím z poctivě odvedené práce doporučuji Nový BioAbecedář i těm z vás, kteří doma máte ten původní. Dejte ho třeba do knihovny či knihobudky nebo si ho nechte v kuchyni jako pracovní kuchařku, protože recepty se nezměnily. Vítejte v Novém BioAbecedáři, který vás naučí rozlišovat mezi potravinami a vybírat ty pravé, nejen pro vaše zdraví, ale i pro ekosystém Země.“ Hanka Zemanová

  • Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jablko cukr recept vegan med skořice švestka bez lepku hanka zemanová rozinka

Návrhy pro vás

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem Sladké

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Sladké

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá


Přečtěte si také

Novinky
Kde vzniká káva, která doprovází na cestách miliony lidí? Vydali jsme se do maďarské Polgárdi

Kde vzniká káva, která doprovází na cestách miliony lidí? Vydali jsme se do maďarské Polgárdi

Maso
Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Maso
Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Sladké
Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Sladké
Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Sladké
Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Sladké

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Maso
Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Richterová: Zahraniční politika není vyvážení plyšáků. Malá se divila: Snídala jste syrové maso? Místo na Hrad do nemocnice? Turka trápí problémy se zády, ve hře je i operace Norris se stal poprvé mistrem světa formule 1. Britský jezdec utnul Verstappenovu skvělou sérii

prima-zeny

Bojoval a věřil v život. Nikola Hezucká odhalila diagnózu milovaného Patrika Slyšel jsem, že Mikýř se do Zrádců nedostane, řekl tajemný fantom. Poslal vzkaz Krugovi Byl jsi můj celý svět. První slova manželky Nikoly po odchodu Patrika Hezuckého

prima-zoom

Nejstřeženější vězení v USA najdete v Coloradu Vzácná chobotnice váží jako dospělý člověk. Samci si kvůli páření trhají chapadla První zločin ve vesmíru má překvapivé rozuzlení. Zhrzená exmanželka se přiznala ke lži

prima-fresh

Kde vzniká káva, která doprovází na cestách miliony lidí? Vydali jsme se do maďarské Polgárdi Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

prima-cool

CLASH 14: Novotný skončil se zlomeninou James Cameron vysvětlil, proč nelituje, že mu nevyšel jeho Jurský park Tarantino zveřejnil svých 20 nejlepších filmů 21. století. Druhý je animák pro děti

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Med bojuje s viry i bacily. Objevte medový čaj a medovo-cibulový sirup Barvou roku 2026 je mléčně bílá. Má působit uklidňujícím dojmem Jedovaté vánoční květiny: Pozor na brambořík, vánoční hvězdu, čemeřici i hvězdník

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.