Švestkový dip
- cibule 1 ks
- zázvor 25 g
- olivový olej 1 lžíce
- švestky 250 g
- hrozinky 50 g
- třtinový cukr 3 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- hřebíček 2 ks
- červené víno 100 ml
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
- tymián 3 snítky
- červená chilli paprička 1/2 ks
Sýrové nugety
- vejce 4 ks
- Polotučné mléko 2 lžíce
- strouhanka 8 hrstí
- kukuřičná strouhanka 5 hrstí
- sezamová semínka 100 g
- hermelín 4 ks (po 120 g
- hladká mouka (na obalení)
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Švestkový dip: Oloupejte cibuli a zázvor a nasekejte je nadrobno. V kastrolu rozehřejte trochu oleje a krátce je orestujte. Přidejte vypeckované a na menší kusy nakrájené švestky, rozinky, cukr, skořici a hřebíčky.
- Zalijte červeným vínem a pomalu přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, průběžně míchejte.
- Když se víno vyvaří, přilijte pomerančovou šťávu a pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne.
- Na závěr vmíchejte otrhané lístky tymiánu a najemno nakrájenou chilli papričku. Promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.
- Hermelínové nugety: V misce rozšlehejte vejce s mlékem. V hlubokém talíři smíchejte jemnou a hrubou strouhanku se sezamem.
- Hermelíny rozkrájejte na osminky. Každý kousek nejprve obalte v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhankové směsi. Obalení ještě jednou zopakujte – znovu ve vajíčku a strouhance – pro extra křupavý obal.
- Smažte v hlubší vrstvě rozpáleného oleje zhruba 2 minuty dozlatova. Hotové nugety přendejte na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk.
- Podávejte nugetky ještě teplé společně se švestkovým dipem. Skvěle chutnají i s čerstvým pečivem nebo jako součást tapas.

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také smažené kuřecí stripsy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokřupava smažené kuřecí stripsy