Suroviny
- bílé kysané zelí 2 kg
- uzená žebra (nasekaná) 1 kg
- uzený špek 50 g
- sušené houby 2 hrsti
- sušené švestky 100 g
- celý pepř 10 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- bobkový list 2 ks
- cibule 3 ks
- sádlo 2 lžíce
- mletá sladká paprika 2 rovné lžíce
- pikantní klobása (maďarská) 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
K podávání
Postup přípravy
- Zelí propláchněte v cedníku vodou, je-li příliš kyselé, a dejte ho do velkého hrnce spolu s nasekanými uzenými žebírky. Ta si nechte nasekat už u řezníka tak, aby se vešla pohodlně do hrnce. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte pokrájený špek, sušené houby, opláchnuté švestky a koření. Přiveďte k varu a vařte, dokud maso neodpadává od kosti. Je-li třeba, dolijte během vaření vodu. Když je maso měkké, vyberte žebírka z hrnce, maso oberte a vraťte do polévky, kosti hoďte psům.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na sádle dorůžova. Poprašte paprikou a jakmile se rozvoní – trvá to jen chvíli – přidejte ji do polévky. Pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Povařte 2–3 minuty, ochutnejte a je-li třeba, ještě dochuťte.
- Podávejte s kysanou smetanou, chlebem a pálivou paprikou. Každý si ji přiostří podle svého. Polévku je ideální uvařit den předem, druhý den je nejlepší.
PRIMA TIP: Sušené houby nemusíte namáčet, protože se polévka dlouho vaří a houby nabobtnají a změknou, než se uvaří maso. Švestky, pokud nemáte domácí nebo bio, propláchněte v sítku pořádně horkou vodou, jsou ošetřeny sírou. Během vaření se švestky v polévce skoro rozvaří a dají ji velmi dobrou chuť – neutralizují kyselost kysaného zelí (použijte opravdu syrové kysané, nikoliv sterilované zelí). Pokud nemáte švestky, použijte klidně rozinky.
Vyzkoušejte také klasickou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou