Masové kuličky
- mleté maso (hovězí + vepřové) 400 g
- bílý chléb (namočený v mléce nebo vodě a dobře vymačkaný) 1 plátek (40 g)
- strouhanka 30 g
- vejce (velké) 1 ks
- strouhaný parmazán 40 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- česnek (prolisovaný, nemusí být) 1 stroužek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej (na smažení)
Těstoviny
- těstoviny (paccheri) 400 g
- rajčatová omáčka 600 g
- Masové kuličky 12 ks
- mražený hrášek 8 lžic
- uzený sýr (provola, lze nahradit mozzarellou) 80 g
- ricotta 3 malé kopečky na porci
- Grana Padano
- bazalka (lístky)
Postup přípravy
V míse smíchejte mleté maso, vymačkaný namočený chléb, strouhanku, vejce, parmazán, petrželku, česnek, sůl a pepř. Pokud je směs příliš měkká, přidejte trochu strouhanky (po lžících). Navlhčenými dlaněmi vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu (cca 12–16 ks).
Kuličky smažte na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova. Pro lehčí verzi je můžete péct v troubě při 190 °C asi 20–25 minut.
Uvařte paccheri v osolené vodě al dente.
Mezitím zahřejte rajčatovou omáčku, přidejte hrášek, masové kuličky a duste 10 minut.
Slijte těstoviny a vmíchejte je do omáčky společně s nakrájeným sýrem provola.
Vše přendejte do zapékací misky a pečte v troubě na 220 °C asi 2–3 minuty, aby se vše propojilo a sýr částečně roztekl.
Navrch dejte 3 kopečky ricotty, posypte strouhaným Grana Padano a ozdobte lístky čerstvé bazalky.
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce Zdroj: se souhlasem Rossopomodoro
Buon Appetito!
Restaurace Rossopomodoro je místem, kde znají tajemství pravé italské kuchyně. Ke zdejším ikonickým pokrmům patří pizza Margherita a v menu nechybí ani další tradiční italské pokrmy, jako jsou domácí těstoviny, gnocchi či čerstvé saláty. První restaurace Rossopomodoro vznikla v roce 1998 v Neapoli, postupně se otevřelo dalších 60 podniků po celé Itálii. Dnes si díky Rossopomodoro mohou nefalšovanou neapolskou pizzu či spaghetti dopřát lidé v mnoha zemích, včetně České republiky.
Vyzkoušejte také klasické italské ragú bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem