Zeleninová směs:
- řepkový olej
- červená cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- zázvor 2 lžíce
- chilli papričky 1 ks
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 200 g
- pomeranč (šťáva a kůře) 1 ks
- sůl
- pepř (mletý černý)
- mletá skořice 1 lžička
- kari koření 2 lžíce
- krájená rajčata (loupaná) 400 g
- vývar 300 ml
- dýně Hokkaidó 400 g
- petrželka (nasekaná) 1 lžíce
Kuličky:
- mleté vepřové maso 600 g
- oregano
- listová petržel
- vejce (velikost M) 1 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- pepř (mletý černý)
- sůl
- strouhanka (dle potřeby)
Postup přípravy:
V nahřáté pánvi s olejem orestujte nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky, zázvor nasekaný nadrobno a kousky chilli papričky. Nechte zpěnit, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, podlijte pomerančovou šťávou, osolte, opepřete a nechte provařit. Přimíchejte skořici, kari, krájená rajčata a podlijte vývarem. Přiklopte a nechte dusit.
Dýni zbavte semínek, nakrájejte na větší kusy, přidejte do pánve a duste doměkka. Těsně před dokončením přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a nasekanou petrželku.
Mleté maso smíchejte s oreganem, nasekanou petrželkou, vejcem a mletou paprikou, opepřete, osolte a přimíchejte strouhanku na zahuštění.
Tvarujte kuličky mokrýma rukama, které pokládejte na olejem potřený pečicí papír a pečte v troubě při 200 °C asi 10 minut. Hotové kuličky přendejte do zeleninové směsi. Jako příloha se hodí například rýže, kuskus nebo pita chléb.
Masové kuličky jsou perfektní i v klasické rajské. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Rajská omáčka s masovými koulemi