Suroviny
- mleté maso (hovězí nebo směs hovězího a vepřového) 500 g
- vejce 1 ks
- směs koření (např. čubrica, grilovací nebo bylinkové) 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- máslo (nebo olej) 2 lžíce
- cibule (na kostičky) 1 ks
- mrkev (na kousky) 2 ks
- řapíkatý celer (na plátky) 2 řapíky
- zelí (na kostky) 1/2 hlávky
- česnek (nasekaný nadrobno) 3 stroužky
- rajčatový protlak 1 ½ lžíce
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- hovězí vývar 1 ½ litru
- italské bylinky 1 lžička
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V míse smíchejte mleté maso, vejce, směs koření a 1 lžičku soli.
- Vytvořte malé mini karbanátky nebo kuličky a opečte je na velké pánvi na troše másla nebo oleje. Nemusí se propéct – stačí, aby na povrchu získaly pěknou hnědou kůrčičku, dovaří se v polévce.
- Zatímco se masové kuličky restují na pánvi, restujte na másle cibuli, mrkev, celer a zelí ve velkém polévkovém hrnci asi 10 až 15 minut. Při tomto postupu s několika špetkami mořské soli na středním až středně silném ohni zvýrazníte přirozenou sladkost veškeré zeleniny – to skutečně pomůže dotáhnout chuť celé polévky.
- K zelenině přidejte česnek a rajčatový protlak a ještě minutu restujte.
- Do hrnce se zeleninou přidejte nakrájená rajčata, vývar, koření a opečené masové kuličky a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 15 až 20 minut.
Vyzkoušejte také poctivou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE