Kuličky
- mleté maso (drůbeží) 450 g
- polotvrdý sýr (nebo mozzarella, nastrouhaný) 150 g
- česnek (část prolisovaná, část nasekaná) 8 stroužků
- provensálské koření 1 lžička
- chilli vločky 1/2 lžičky
- vývar (na podlití)
- koriandr (nebo hladkolistá petržel, nasekané) 1 hrst
- olivový olej 1 lžíce
Omáčka
- máslo 1 lžíce
- cibule (malá) 1 ks
- zeleninový vývar 80 ml
- sušená rajčata 150 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- baby špenát 1 sáček
- strouhaný parmazán 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Na kuličky promíchejte v míse mleté maso, sýr, rozetřený česnek, koření, nakrájený koriandr nebo petrželku a je-li směs příliš suchá, přidejte lžíci dvě vývaru.
- Důkladně propracujte a vytvarujte kuličky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a kuličky ze všech stran osmažte dozlatova. Dejte je stranou.
- V pánvi teď rozehřejte máslo, vsypte nadrobno nakrájený česnek a smažte asi minutu, až se rozvoní. Vsypte cibuli a smažte ji dosklovita, pak přidejte nakrájená sušená rajčata a smažte ještě asi 1 minutu.
- Vlijte vývar a chvíli nechte vařit, až omáčka trochu zhoustne.
- Přilijte smetanu a při mírné teplotě za občasného promíchání chvíli vařte. Omáčku osolte a opepřete podle chuti.
- Do omáčky vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je krátce zavadnout, pak vsypte parmazán a nechte asi minutu prohřívat, až se sýr rozpustí. Do omáčky vraťte kuličky a vše posypte zbylou petrželkou nebo koriandrem. Kuličky podávejte třeba s rýží nebo těstovinami.

Vyzkoušejte také rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi