Suroviny
- toustový chléb 4 plátky
- kokosové mléko 1/2 hrnku
- vepřové mleté maso 500 g
- žloutek 1 ks
- česnek 2 sroužky
- červená kari pasta 1 lžička
- šalotka 2 ks
- koriandr (nasekaný) 1/4 hrnku
- jarní cibulka 2 ks
- sůl
Omáčka
- červená chilli paprička 2 ks
- česnek 2 stroužky
- třtinový cukr 150 g
- voda 200 ml
- rýžový ocet (nebo bílý vinný) 90 ml
- sůl 1/2 lžičky
K podávání
- jasmínová rýže 225 g
Thajská kuchyně je proslulá svou harmonií chutí – sladké, slané, kyselé, pálivé i hořké se tu dokonale vyvažují. Masové kuličky (v Thajsku známé jako luk chin) se často prodávají i jako pouliční street food, kde se podávají na špejli s pikantní omáčkou k namáčení.
Postup přípravy
Odkrojte okraje toustového chleba, střídu namočte do kokosového mléka a nechte asi 10 minut odpočinout. Poté chleba rozmačkejte a vytvořte pastu.
Ve větší misce smíchejte mleté maso, žloutek, česnek, kari pastu, šalotku, koriandr a cibulku. Přidejte pastu z chleba a kokosového mléka, osolte a důkladně prohněťte.
Vytvořte menší kuličky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici.
Pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 30 minut dozlatova. Po upečení kuličky zakápněte sladkou chilli omáčkou.
Na omáčku nakrájejte feferonky, rozmixujte je a všechny ingredience přiveďte v hrnci k varu. Vařte 5 minut, poté přidejte škrob rozmíchaný ve vodě a krátce provařte do zhoustnutí.
Podávejte s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží.
PRIMA TIPY:
Pokud chcete kuličky křupavější, osmažte je na pánvi místo pečení.
Do směsi můžete přidat i najemno nasekanou citronovou trávu nebo trochu rybí omáčky pro autentičtější chuť.
Skvěle chutnají i ve verzi z kuřecího nebo krůtího masa.
Vyzkoušejte také masové koule v rajčatové omáčce s polentou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Masové koule s rajčatovou omáčkou a polenta s bazalkou a parmazánem podle Karolíny Kamberské