Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Moje hodnocení
0x

Pokud milujete kombinaci slaného, sladkého a pálivého, tyto thajské masové kuličky si zamilujete. Díky kokosovému mléku, červené kari pastě a bylinkám mají jemnou strukturu a přitom plnou chuť exotických koření. Skvěle se hodí k jasmínové rýži nebo jako netradiční večírková chuťovka.

4 porce
60 minut
thajská

Suroviny

Omáčka

Na zahuštění

K podávání

Thajská kuchyně je proslulá svou harmonií chutí – sladké, slané, kyselé, pálivé i hořké se tu dokonale vyvažují. Masové kuličky (v Thajsku známé jako luk chin) se často prodávají i jako pouliční street food, kde se podávají na špejli s pikantní omáčkou k namáčení.

Postup přípravy

  1. Odkrojte okraje toustového chleba, střídu namočte do kokosového mléka a nechte asi 10 minut odpočinout. Poté chleba rozmačkejte a vytvořte pastu.

  2. Ve větší misce smíchejte mleté maso, žloutek, česnek, kari pastu, šalotku, koriandr a cibulku. Přidejte pastu z chleba a kokosového mléka, osolte a důkladně prohněťte.

  3. Vytvořte menší kuličky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici.

  4. Pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 30 minut dozlatova. Po upečení kuličky zakápněte sladkou chilli omáčkou.

  5. Na omáčku nakrájejte feferonky, rozmixujte je a všechny ingredience přiveďte v hrnci k varu. Vařte 5 minut, poté přidejte škrob rozmíchaný ve vodě a krátce provařte do zhoustnutí.

  6. Podávejte s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží.

PRIMA TIPY:

  • Pokud chcete kuličky křupavější, osmažte je na pánvi místo pečení.

  • Do směsi můžete přidat i najemno nasekanou citronovou trávu nebo trochu rybí omáčky pro autentičtější chuť.

  • Skvěle chutnají i ve verzi z kuřecího nebo krůtího masa.

Vyzkoušejte také masové koule v rajčatové omáčce s polentou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Masové koule s rajčatovou omáčkou a polenta s bazalkou a parmazánem podle Karolíny Kamberské


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů