Suroviny
- červená paprika 2 ks (po 150 g)
- červená chilli paprička 3 ks
- feta (nebo balkánský sýr) 500 g
- česnek 4 stroužky
- hladkolistá petržel 5 snítek
- kapary (scezené) 20 g
- olivový olej asi 200 ml
Postup přípravy
- Omyjte červené papriky a chilli papričky, rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 250 °C asi 30 minut, dokud se na slupce nevytvoří černé puchýře. Poté je přendejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte krátce zapařit. Pak je oloupejte, odstraňte semeníky a stopky a nakrájejte na menší kousky. Nechte zcela vychladnout.
- Nakrájejte fetu na menší hranolky. Očistěte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Opláchněte petrželku, osušte ji a nasekejte nahrubo.
- Dejte všechny připravené ingredience do mísy. Přidejte kapary a lehce promíchejte. Směs přendejte do dvou menších nebo jedné větší čisté sklenice. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené, uzavřete víčky a nechte odležet tři dny v chladničce.
- Podávejte s pita chlebem nebo čerstvým pečivem.
Vyzkoušejte marinované lilky a papriky podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Marinované lilky a papriky
Uchovejte přebytky ze zahrádky ve sklenici. V zimě jako když najdeš :)
Někdy bývá příroda štědrá, a když se tak stane, bývá to většinou v jednu chvíli. Najednou nevíte, co s těmi záplavami rajčat, paprik či cuket honem rychle udělat, aby nepřišly vniveč. Hitem posledních let je třeba výtečný pečený kečup. Pečením se chuť rajčat báječně zvýrazní a výsledná omáčka je plná chuti. Nebo můžete vsadit na klasiku a připravit zavařené lečo z letní zeleniny. V zimě stačí opéct kousek klobásy, přidat zeleninu ze sklenice a vmíchat vejce. Obdobně funguje i omáčka Uncle Ben's s cuketou, která se zase skvěle hodí pod maso. Jako chuťovku můžete připravit výborné nakládané papričky plněné čerstvým sýrem.