Suroviny
- cuketa 1 kg
- zelená paprika 500 g
- červená paprika 500 g
- cibule 500 g
- mrkev (velká) 3 ks
- sůl 1 lžíce
- cukr 2 lžíce
- olej 200 ml
- sójová omáčka 6 lžic
- worcesterová omáčka 6 lžic
- kečup (sladký) 900 ml
- ostrý kečup 600 ml
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte, papriky očistěte, mrkev oškrábejte. Cuketu oloupejte a pokud je velká, vydlabejte i semínka. Připravenou zeleninu poté zvažte.
- Cuketu nakrájejte na kostičky, papriky na kostičky nebo proužky, cibuli na menší kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenčí čtvrtkolečka. Pokud chcete, můžete přidat i několik rajčat nakrájených na kostičky.
- Všechnu zeleninu přesuňte do velkého hrnce, promíchejte ji se všemi ostatními ingrediencemi a pomalu vařte asi 25 minut.
- Směsí naplňte čisté sklenice, pečlivě jim otřete hrdla a sterilujte asi 25 minut při 85 °C. Poté nechte vychladnout, sklenice neotáčejte!
PRIMA TIP: Tuto domácí omáčku Uncle Ben's používejte jako studenou přílohu nebo ji prohřejte s předem orestovaným masem a podávejte s rýží nebo těstovinami.
Z letní zeleniny připravte zavařené lečo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Zavařené lečo: jednoduchý recept
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou