Suroviny
- paprika (malá na nakládání) 30 ks
- ricotta (nebo jiný krémový smetanový sýr) 500 g
- česnek 3–4 stroužky
- sůl
- slunečnicový olej
- Nálev (sladkokyselý, např. na nakládané okurky) 3/4 l
Postup přípravy:
- Papričkám odřízněte vršek se stopkou, zbavte je semínek a vložte do sladkokyselého nálevu, ve kterém je podle velikosti povařte cca 7–10 minut. Měly by zlehka změknout, zgumovatět a převzít chuť láku.
- Vyjměte je, nechte okapat a vychladnout. Mezitím připravte náplň. Sýr by měl být pokojové teploty, lépe se vám pak budou papričky plnit. Jednoduše smíchejte sýr s drceným česnekem, osolte podle chuti.
- Papričky se nejlépe plní cukrářským sáčkem s ustřihnutou špičkou. Naplňte je od špičky po okraj, můžete je nožem zarovnat. Poté je postavte do nějaké nádoby vedle sebe špičkou dolů, sýrem nahoru, a vložte do lednice ztuhnout.
- Cca za 1 hodinu je můžete naskládat do sklenic. Do každé sklenice dejte 4 lžíce sladkokyselého nálevu, ve kterém se papričky vařily, a dolijte nad obsah olejem tak, aby bylo vše potopené.
- Uzavřete a vložte do lednice. Nechte uležet pár dní. Pokud budete postupně odebírat, vždy dbejte na čistotu a důkladně uzavírejte.
Můžete vyzkoušet i postup, kdy se krémový sýr míchá s balkánským nebo fetou. Do sýra můžete přidat i bylinky, třeba bazalku.
Vyzkoušejte také nakládanou červenou cibuli podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule ve sladkokyselém nálevu
Další recepty na nakládané chuťovky: