Suroviny
- červená paprika 3 ks
- feta 100 g
- olivový olej (na potření paprik) 1 lžička
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- hladkolistá petržel (posekaná) 1 hrst
- citronová šťáva pár kapek
- vinný ocet
Postup přípravy
- Z paprik odstraňte stopky a jádřince a každý kus rozdělte na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřete prsty olivovým olejem, dejte do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dejte grilovat do trouby vyhřáté asi na 230 °C. Grilujte (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut – papriky vyndejte přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.
- Horké papriky přendejte do mísy a tu přetáhněte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte trochu zchladnout a nožíkem oloupejte slupku. Občas to může jít trochu špatně, zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí.
- Oloupané papriky nasekejte na jemno, smíchejte s rozdroleným sýrem feta a posekanou petrželkou. Přidejte lžičku olivového oleje, zakápněte pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochuťte vinným octem.
- Pomazánku nechte přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.