Suroviny
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 4 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 špetka
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- máslo (pokojové teploty) 150 g
- vejce 1 ks
Náplň:
- čokoládový pudink (v prášku) 2 sáčky
- plnotučné mléko 500 ml
- krupicový cukr 7 lžic
- hořká čokoláda (nasekaná) 70 g
- máslo 80 g
- lískové ořechy 1 hrst
Postup přípravy:
- Mouku smíchejte s oběma cukry, solí a kypřicím práškem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, vejce a vypracujte v těsto, zabalte do fólie a uložte na 1 hodinu do chladničky.
- Pudinkové prášky rozmíchejte ve 200 ml mléka. Zbylé mléko nalijte do kastrolu, přidejte cukr a přiveďte k varu. Když mléko začne vřít, přidejte rozmíchaný pudinkový prášek s nasekanou čokoládou a uvařte na krém. Poté odstavte.
- Do horkého pudinku vmíchejte máslo. Hrnec s pudinkem zakryjte fólií, kterou přitiskněte přímo na povrch a nechte mírně vychladnout.
- Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte na velikost plechu (25×35 cm). Plech vyložte pečicím papírem, položte plát těsta, navrstvěte čokoládový pudink, uhlaďte a posypte nasekanými ořechy.
- Povrch posypte nahrubo nastrouhaným zbylým těstem a pečte při 180 °C asi 40 minut.

Mraveniště světlý strouhaný koláč snáplní zčokoládového pudinku slískovými oříšky Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Další tip na strouhaný koláč? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Strouhaný tvarohový koláč
Nebo zkuste recepty s pudinkem: