Korpus:
- vejce 5 ks
- cukr krupice 200 g
- olej 5 lžic
- hladká mouka 200 g
Krém:
- mléko 500 ml
- vanilkový pudink 2 ks
- moučkový cukr 120 g
- máslo 130 g
- tvaroh (vaničkový) 250 g
- rum (tuzemský)
Postup přípravy korpus:
- Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce společně s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a asi trojnásobného objemu (trvá to až 10 minut).
- Správně vyšlehaná vejce poznáte tak, že když zvednete metlu a necháte směs téct zpět do misky, pomalu stéká a po dopadnutí se nespojí hned, ale chvíli je po něm vidět stopa.
- Za stálého šlehání po lžících přidejte olej a nechte prošlehat s vejci. Nakonec šlehač vypněte, přisypte mouku a gumovou stěrkou opatrně ale pečlivě zapracujte.
- Dno dortové formy (s průměrem 22 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci, aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
- Těsto nalijte do formy a tu vložte do rozpálené trouby. Pečte 10 minut na 180 °C, pak snižte teplotu na 150–160 °C a dopečte dalších 30 minut.
- Propečenost korpusu zkuste špejlí, a pokud vyjde suchá, korpus je hotový. Vyndejte formu z trouby, přemístěte ji na mřížku a nechte piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty.
- Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč a dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
Postup přípravy krém a dokončení:
- V dostatečném předstihu si připravte pudinkový základ na krém, který se vaří a následně musí zcela zchladnout.
- Pudinky vsypte do mléka a postavte na střední plamen. Za stálého míchání přiveďte k varu, asi minutu provařte a velmi hustý pudink sundejte z plotny.
- Kontaktně přiložte potravinovou fólii (to znamená, že se fólie dotýká celého povrchu pudinku, nevytvoří se pak škraloup) a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlý pudink přemístěte do mísy a prošlehejte s cukrem. Přidejte po kostičkách změklé máslo.
- Tvaroh v ruce prošlehejte, aby v něm nebyly hrudky (hodně vodnatý raději přeceďte přes plátýnko) a po lžících přidejte k pudinkovému krému a vždy pečlivě zašlehejte.
- Krém ochutnejte a případně doslaďte. Korpus dvakrát prořízněte.
- První patro položte na servírovací tác a pokapejte asi 2 lžícemi tuzemáku. Naneste třetinu krému.
- Opakujte postup s prostředním patrem. Na druhou vrstvu položte poslední část korpusu, rozetřete poslední třetinu krému a zahlaďte boky.
- Nechte proležet alespoň 4 hodiny.
Dort můžete ozdobit čokoládovou rýží, drcenými oříšky a nebo třeba ovocem.