Štrúdl
- listové těsto 300 g
- jablka 300 g
- mletá skořice 5 g
- sušené rozinky 15 g
- vlašské ořechy 20 g
- cukr krystal 10 g
- vejce 1 ks
Vanilkový pudink
- plnotučné mléko 500 ml
- cukr krystal 50 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- žloutek 3 ks
- vanilkový lusk 1 ks
Postup přípravy
- Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. K jablkům přidejte skořici, sultánky, nasekané ořechy, cukr a vše důkladně promíchejte. Přebytečnou šťávu z jablek vymačkejte.
- Jablka navršte na vyválený tenký plát z listového těsta a poté jablka zaviňte. Štolu potřete rozšlehaným vejcem, těsto propíchejte vidličkou a pečte v troubě na vymazaném plechu nebo pečicím papíru na 180 °C přibližně 20 minut dozlatova.
- Do 300 ml mléka přidejte vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a dejte vařit na mírný plamen. Zbylé mléko smíchejte se žloutky, škrobem, cukrem a vše vyšlehejte. Směs přelijte do horkého mléka a za stálého míchání vařte alespoň 5 minut do zhoustnutí.
PRIMA TIP: Zbylé tenké plátky jablek nevyhazujte. Jednoduše obalte ve směsi cukru a skořice. Obalená jablka dejte na plech a pečte zhruba 2–3 hodiny na 90 stupňů. Výsledkem jsou sladké jablečné lupínky.
Vyzkoušejte i další recepty na záviny a štrúdly