Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jahodový pudinkový koláč bez lepku
Rýžová mouka má příjemnou neutrální chuť, takže z ní klidně můžete upést sladký koláč s ovocem. Díky vrstvě vanilkového pudinku bude koláč krásně vlhký a šťavnatý.
do 1 hodiny
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
Těsto:
- vejce 2 ks
- cukr krupice 140 g
- máslo pokojové teploty 125 g
- rýžová mouka (např. Labeta) 350 g
- bramborový škrob 70 g
- kypřicí prášek bez lepku (např. Labeta) 1 sáček
Krém:
- vejce 2 ks
- mléko 500 ml
- cukr krupice 95 g
- bramborový škrob 30 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- jahody 250 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny suroviny na těsto dejte postupně do robotu s hnětací metlou nebo uhněťte pořádně v ruce. Když je těsto pevné, vložte ho do formy a „vymačkejte” ho až do okrajů. Těsto propíchejte vidličkou. Předehřejte troubu na 175 °C.
- V hrnci mezitím metličkou rozmíchejte vajíčka, cukr, vanilkový cukr a škrob. Dejte na plotnu vařit a za stálého mícháni přilijte 500 ml mléka. Vznikne pudink, který nalijte do formy na těsto. Na pudinkovou vrstvu naskládejte nakrájené jahody (nebo jiné ovoce dle chuti) a můžete posypat drobenkou, kterou připravte z trošky másla, cukru a rýžové mouky. Pečte 35 minut.