Těsto
- vejce 2 ks
- cukr krupice 140 g
- máslo (pokojové teploty) 125 g
- rýžová mouka (např. Labeta) 350 g
- bramborový škrob 70 g
- kypřicí prášek (bez lepku (např. Labeta)) 1 sáček
Krém
- vejce 2 ks
- mléko 500 ml
- cukr krupice 95 g
- bramborový škrob 30 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- jahody 250 g
Postup přípravy
- Všechny suroviny na těsto dejte postupně do robotu s hnětací metlou nebo uhněťte pořádně v ruce. Když je těsto pevné, vložte ho do formy a „vymačkejte” ho až do okrajů. Těsto propíchejte vidličkou. Předehřejte troubu na 175 °C.
- V hrnci mezitím metličkou rozmíchejte vajíčka, cukr, vanilkový cukr a škrob. Dejte na plotnu vařit a za stálého mícháni přilijte 500 ml mléka. Vznikne pudink, který nalijte do formy na těsto. Na pudinkovou vrstvu naskládejte nakrájené jahody (nebo jiné ovoce dle chuti) a můžete posypat drobenkou, kterou připravte z trošky másla, cukru a rýžové mouky. Pečte 35 minut.
Jahodový pudinkový koláč bez lepku 2 Zdroj: Labeta