Korpus
- máslo (změklé ) 250 g
- cukr krupice 300 g
- citronová šťáva 25 g
- rum 15 g
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 3 g
- bílek 150 g (asi 5 ks)
- mléko 360 g
- zakysaná smetana 90 g
- sůl 6 g
Krém
- plnotučné mléko 500 g
- vanilkový lusk 1 ks
- kukuřičný škrob 55 g
- cukr krupice 150 g
- žloutek 60 g (asi 3 ks)
- máslo (změklé ) 400 g
- sůl 2 g
Kompot
- želatina 9 g
- lesní plody 300 g
- kukuřičný škrob 20 g
- máslo 20 g
- cukr krupice 40 g
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
Dokončení
- rýžový papír (na závitky) 2 ks
- červený sprej na bázi kakaového másla
- ovoce (čerstvé letní ovoce)
- jedlé zlato (jedlé zlato)
Postup přípravy
- Rýžový papír rozstřihněte na dvě poloviny a z obou stran je potřete štětcem namočeným ve vodě. Když papír změkne, lehce ho zmuchlejte do tvaru látky a nechte přes noc zaschnout na silikonové podložce.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, citronovou šťávou, rumem a solí do hladkého nadýchaného krému. Troubu předehřejte na 160 °C. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a sodou. Střídavě s bílky ji zapracujte do máslové směsi. Přilijte mléko se zakysanou smetanou a dobře promíchejte. Dva ráfky o průměru 16 cm položte na plech vyložený pečicím papírem a pečicí papír stočte i z vnitřní strany ráfků nebo je vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Pokud ráfky nemáte, použijte vyšší dortové formy s vyjímatelným dnem (korpus nabyde do výšky 10 cm). Těsto pečte 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Nechte zchladnout a pak vyjměte z ráfků.
- V hrnci smíchejte mléko, vyškrábnutá vanilková semínka, škrob, cukr, žloutky, 50 g másla a sůl a za stálého míchání zahřívejte k varu. Vařte alespoň 2 minuty, pak směs nalijte do misky a povrch zakryjte potravinářskou fólií. Nechte zchladnout. Pak vyšlehejte dohladka. Zbylé změklé máslo zašlehejte do krému, až bude hladký a nadýchaný.
- Jakmile korpus vychladne, začněte s přípravou kompotu. Želatinu namočte do vody a nechte ji nabobtnat. V hrnci povařte lesní ovoce se 150 ml vody, škrobem, máslem, cukrem a tymiánem za stálého míchání asi 1 minutu. Vmíchejte vymačkanou želatinu a nechte směs vychladnout. Použijte ji, až začne želírovat.
- Upečené korpus jednou prořízněte, tím vzniknou čtyři pláty. Na první natřete 100 g krému, poklaďte ho třetinou kompotu. Přiklopte druhým korpusem a postup opakujte, až seskládáte celý dort. Důležité je, aby ovoce nevytékalo po stranách. Povrch dortu a strany lehce potřete krémem, jen abyste zakryli nerovnosti, případně díry. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou o velikosti asi 10 mm a nastříkejte po celém povrchu kolmo k dortu v odstupu asi 0,5 až 1 cm malé polokoule.
- Dort vložte do mrazáku alespoň na 1 hodinu. To zajistí sametový efekt. Pak celý povrch přestříkejte červeným sprejem. Můžete tvořit i valéry, že na jedné straně nastříkáte víc barvy než na druhé. Ozdobte červeným letním ovocem, dekorací z rýžového papíru a jedlým plátkovým zlatem.
PRIMA TIP: Cukrařina vyžaduje přesnost, proto jsou všechny míry a váhy uvedeny v gramech. Nepečte od oka, ale pečlivě si všechno zvažte, jen tak můžete dosáhnout stejného výsledku jako Josef Maršálek. Podstatnou roli hrají také správné pomůcky – formy, cukrářské zdobicí špičky, cukrářský teploměr a jedlé dekorace.