Josef Maršálek

Dort J’adore s pudinkovým krémem a kompotem z lesního ovoce podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
13x

Cítit intenzivní a hlubokou náklonnost – k lidem, přírodě, k řemeslu. Mít rád výzvy, které přináší každý nový den. Těšit se z přítomného okamžiku. Milovat. To ztělesňuje dort s názvem miluji (čtěte žadór) od Josefa Maršálka. A jaký příběh budete dortem vyprávět vy?

1 porce
120 minut

Korpus

Krém

Kompot

Dokončení

  • rýžový papír (na závitky) 2 ks
  • červený sprej na bázi kakaového másla
  • ovoce (čerstvé letní ovoce)
  • jedlé zlato (jedlé zlato)

Postup přípravy

  1. Rýžový papír rozstřihněte na dvě poloviny a z obou stran je potřete štětcem namočeným ve vodě. Když papír změkne, lehce ho zmuchlejte do tvaru látky a nechte přes noc zaschnout na silikonové podložce.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, citronovou šťávou, rumem a solí do hladkého nadýchaného krému. Troubu předehřejte na 160 °C. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a sodou. Střídavě s bílky ji zapracujte do máslové směsi. Přilijte mléko se zakysanou smetanou a dobře promíchejte. Dva ráfky o průměru 16 cm položte na plech vyložený pečicím papírem a pečicí papír stočte i z vnitřní strany ráfků nebo je vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Pokud ráfky nemáte, použijte vyšší dortové formy s vyjímatelným dnem (korpus nabyde do výšky 10 cm). Těsto pečte 40–50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Nechte zchladnout a pak vyjměte z ráfků.
  3. V hrnci smíchejte mléko, vyškrábnutá vanilková semínka, škrob, cukr, žloutky, 50 g másla a sůl a za stálého míchání zahřívejte k varu. Vařte alespoň 2 minuty, pak směs nalijte do misky a povrch zakryjte potravinářskou fólií. Nechte zchladnout. Pak vyšlehejte dohladka. Zbylé změklé máslo zašlehejte do krému, až bude hladký a nadýchaný.
  4. Jakmile korpus vychladne, začněte s přípravou kompotu. Želatinu namočte do vody a nechte ji nabobtnat. V hrnci povařte lesní ovoce se 150 ml vody, škrobem, máslem, cukrem a tymiánem za stálého míchání asi 1 minutu. Vmíchejte vymačkanou želatinu a nechte směs vychladnout. Použijte ji, až začne želírovat.
  5. Upečené korpus jednou prořízněte, tím vzniknou čtyři pláty. Na první natřete 100 g krému, poklaďte ho třetinou kompotu. Přiklopte druhým korpusem a postup opakujte, až seskládáte celý dort. Důležité je, aby ovoce nevytékalo po stranách. Povrch dortu a strany lehce potřete krémem, jen abyste zakryli nerovnosti, případně díry. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou o velikosti asi 10 mm a nastříkejte po celém povrchu kolmo k dortu v odstupu asi 0,5 až 1 cm malé polokoule.
  6. Dort vložte do mrazáku alespoň na 1 hodinu. To zajistí sametový efekt. Pak celý povrch přestříkejte červeným sprejem. Můžete tvořit i valéry, že na jedné straně nastříkáte víc barvy než na druhé. Ozdobte červeným letním ovocem, dekorací z rýžového papíru a jedlým plátkovým zlatem.

PRIMA TIP: Cukrařina vyžaduje přesnost, proto jsou všechny míry a váhy uvedeny v gramech. Nepečte od oka, ale pečlivě si všechno zvažte, jen tak můžete dosáhnout stejného výsledku jako Josef Maršálek. Podstatnou roli hrají také správné pomůcky – formy, cukrářské zdobicí špičky, cukrářský teploměr a jedlé dekorace.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty