Suroviny
- máslo 200 g
- cukr krupice (nebo krystal) 5 lžiček
- žloutek 3 ks
- polohrubá mouka 350 g
- kakao 25 g
- mléko 2–3 lžíce
Náplň
- měkký tvaroh 2 k (500 g)
- žloutek 1 ks
- bílek (na sníh) 4 ks
- moučkový cukr 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Nejprve vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.
- Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně). Směs znovu zamíchejte ruční metlou.
- Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao. Pomocí robotu s hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně). Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka.
- Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout. Po hodině předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečicím papírem.
- Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh. V jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek.
- Nyní do této směsi postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním, ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se neztratily vzduchové bublinky ze sněhu).
- Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs. Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta.
- Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30–40 minut. Hotový koláč nechte zchladnout a pak ho krájejte a podávejte.
Vyzkoušejte i recept na hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE