Svatava Vašková / Coolinářka

Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláč

Moje hodnocení
180x

Patříte mezi milovníky osvědčené klasiky? Tak to vás určitě potěší strouhaný koláč s tvarohem – jako od babičky.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.
  2. Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně). Směs znovu zamíchejte ruční metlou.
  3. Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao. Pomocí robotu s hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně). Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka.
  4. Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout. Po hodině předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečicím papírem.
  5. Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh. V jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek.
  6. Nyní do této směsi postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním, ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se neztratily vzduchové bublinky ze sněhu).
  7. Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs. Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta.
  8. Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30–40 minut. Hotový koláč nechte zchladnout a pak ho krájejte a podávejte.

Vyzkoušejte i recept na hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty