Mirka van Gils Slavíková

Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
3x

Dokonalá symfonie mezi lahodným krémem z hořké čokolády a nahořklým sladkým pomerančovým želé. Výjimečné elegance dosáhnete použitím rudých krvavých pomerančů, které se postarají o vizuální kontrast.

8 porcí
60 minut

Těsto

  • máslo (změklé máslo) 100 g
  • moučkový cukr (cukr moučka) 65 g
  • malé vejce 1 ks
  • vanilkový cukr (žloutky) 2 ks
  • vejce (sůl) 1 špetka
  • nastrouhaná kůra z 1/3 chemicky neošetřeného pomeranče
  • mandlová mouka 20 g
  • hladká mouka 165 g
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • mouka na vysypání formy

Krém

  • tmavá čokoláda (64%) 320 g
  • smetana ke šlehání (33%) 230 ml
  • mléko 130 ml
  • sůl (vejce) 2 ks

Želé

Postup přípravy

  1. Máslo utřete s cukrem do husté pěny. Zašlehejte vejce, žloutky, sůl a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vmíchejte mandlovou a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň 30 minut.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu (o průměru 25 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte odpočinuté těsto na plát o velikosti formy a vložte ho do připravené formy. Zakryjte těsto pečicím papírem, zatižte fazolemi a pečte v předehřáté troubě 25 minut. Sejměte papír s fazolemi a dopečte těsto 5–10 minut dozlatova.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu – nalámejte ji do misky, tu postavte do hrnce s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, a zahřívejte ji, až se čokoláda rozpustí. Občas promíchejte. Pak odstavte. V jiném hrnci zahřejte smetanu a mléko téměř k varu. V misce prošlehejte vejce a za stálého šlehání vlijte horkou smetanu s mlékem a směs vlijte do rozpuštěné čokolády. Vyšlehejte hladký krém. Vlijte ho do upečeného korpusu, urovnejte nožem a nechte zchladnout.
  4. Mezitím oloupejte krvavé pomeranče, rozdělte je na dílky a z každého odstraňte bílou blanku.
  5. Plátky želatiny namočte do 50 ml studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Pomerančový džus zřeďte zbylou vodou, promíchejte s cukrem a medem a zahřívejte k varu. Odstavte. Želatinu vymačkejte a přidejte do svařeného pomerančového džusu. Míchejte, až se želatina rozpustí.
  6. Na vychladlý koláč vyskládejte dílky pomeranče, potřete je pomerančovým želé (nesmí být horké) a nechte zcela zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty