Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní! 2
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní! 2
Postup přípravy
-
Máslo utřete s cukrem do husté pěny. Zašlehejte vejce, žloutky, sůl a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vmíchejte mandlovou a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň 30 minut.
-
Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu (o průměru 25 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte odpočinuté těsto na plát o velikosti formy a vložte ho do připravené formy. Zakryjte těsto pečicím papírem, zatižte fazolemi a pečte v předehřáté troubě 25 minut. Sejměte papír s fazolemi a dopečte těsto 5–10 minut dozlatova.
-
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu – nalámejte ji do misky, tu postavte do hrnce s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, a zahřívejte ji, až se čokoláda rozpustí. Občas promíchejte. Pak odstavte. V jiném hrnci zahřejte smetanu a mléko téměř k varu. V misce prošlehejte vejce a za stálého šlehání vlijte horkou smetanu s mlékem a směs vlijte do rozpuštěné čokolády. Vyšlehejte hladký krém. Vlijte ho do upečeného korpusu, urovnejte nožem a nechte zchladnout.
-
Mezitím oloupejte krvavé pomeranče, rozdělte je na dílky a z každého odstraňte bílou blanku.
-
Plátky želatiny namočte do 50 ml studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Pomerančový džus zřeďte zbylou vodou, promíchejte s cukrem a medem a zahřívejte k varu. Odstavte. Želatinu vymačkejte a přidejte do svařeného pomerančového džusu. Míchejte, až se želatina rozpustí.
-
Na vychladlý koláč vyskládejte dílky pomeranče, potřete je pomerančovým želé (nesmí být horké) a nechte zcela zchladnout.
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní! 2
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní! 2