zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! 2 Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové

Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové

Hodnoceno: 3x
Dokonalá symfonie mezi lahodným krémem z hořké čokolády a nahořklým sladkým pomerančovým želé. Výjimečné elegance dosáhnete použitím rudých krvavých pomerančů, které se postarají o vizuální kontrast.
do 2 hodin
8 porcí

reklama

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem do husté pěny. Zašlehejte vejce, žloutky, sůl a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vmíchejte mandlovou a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň 30 minut. 
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu (o průměru 25 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte odpočinuté těsto na plát o velikosti formy a vložte ho do připravené formy. Zakryjte těsto pečicím papírem, zatižte fazolemi a pečte v předehřáté troubě 25 minut. Sejměte papír s fazolemi a dopečte těsto 5–10 minut dozlatova. 
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu – nalámejte ji do misky, tu postavte do hrnce s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, a zahřívejte ji, až se čokoláda rozpustí. Občas promíchejte. Pak odstavte. V jiném hrnci zahřejte smetanu a mléko téměř k varu. V misce prošlehejte vejce a za stálého šlehání vlijte horkou smetanu s mlékem a směs vlijte do rozpuštěné čokolády. Vyšlehejte hladký krém. Vlijte ho do upečeného korpusu, urovnejte nožem a nechte zchladnout. 
  4. Mezitím oloupejte krvavé pomeranče, rozdělte je na dílky a z každého odstraňte bílou blanku. 
  5. Plátky želatiny namočte do 50 ml studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Pomerančový džus zřeďte zbylou vodou, promíchejte s cukrem a medem a zahřívejte k varu. Odstavte. Želatinu vymačkejte a přidejte do svařeného pomerančového džusu. Míchejte, až se želatina rozpustí. 
  6. Na vychladlý koláč vyskládejte dílky pomeranče, potřete je pomerančovým želé (nesmí být horké) a nechte zcela zchladnout. 
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! 2 Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové

reklama

Famózní! 2
Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy. 

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.