Těsto
- máslo (změklé ) 100 g
- moučkový cukr 65 g
- vejce (malé ) 1 ks
- žloutek 2 ks
- pomerančová kůra (nastrouhaná kůra z 1/3 chemicky neošetřeného pomeranče)
- mandlová mouka 20 g
- hladká mouka 165 g
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- sůl 1 špetka
Krém
- tmavá čokoláda (64%) 320 g
- smetana ke šlehání (33%) 230 ml
- mléko 130 ml
- vejce 2 ks
Želé
- pomeranč (krvavé ) 8–10 ks
- želatina 4 plátky (8 g)
- voda 250 ml
- pomerančový džus 50 ml
- moučkový cukr 25 g
- med 25 g
Postup přípravy
- Máslo utřete s cukrem do husté pěny. Zašlehejte vejce, žloutky, sůl a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vmíchejte mandlovou a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň 30 minut.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu (o průměru 25 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte odpočinuté těsto na plát o velikosti formy a vložte ho do připravené formy. Zakryjte těsto pečicím papírem, zatižte fazolemi a pečte v předehřáté troubě 25 minut. Sejměte papír s fazolemi a dopečte těsto 5–10 minut dozlatova.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu – nalámejte ji do misky, tu postavte do hrnce s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, a zahřívejte ji, až se čokoláda rozpustí. Občas promíchejte. Pak odstavte. V jiném hrnci zahřejte smetanu a mléko téměř k varu. V misce prošlehejte vejce a za stálého šlehání vlijte horkou smetanu s mlékem a směs vlijte do rozpuštěné čokolády. Vyšlehejte hladký krém. Vlijte ho do upečeného korpusu, urovnejte nožem a nechte zchladnout.
- Mezitím oloupejte krvavé pomeranče, rozdělte je na dílky a z každého odstraňte bílou blanku.
- Plátky želatiny namočte do 50 ml studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. Pomerančový džus zřeďte zbylou vodou, promíchejte s cukrem a medem a zahřívejte k varu. Odstavte. Želatinu vymačkejte a přidejte do svařeného pomerančového džusu. Míchejte, až se želatina rozpustí.
- Na vychladlý koláč vyskládejte dílky pomeranče, potřete je pomerančovým želé (nesmí být horké) a nechte zcela zchladnout.
Čokoládový tart s krvavými pomeranči podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! 2