Suroviny
- vejce 6 ks
- cukr krupice 140 g
- máslo (změklé ) 100 g
- hladká mouka 160 g
- citronová kůra (kandovaná ) 50 g
- třešně (kandované ) 50 g
- sušené rozinky (zlaté ) 50 g
- sušené rozinky (korintky) 50 g
- lískové ořechy (drcené pražené ) 50 g
- citronová kůra (chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- vanilkový lusk 1 ks
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Žloutky vyšlehejte s 50 g cukru do husté pěny a zašlehejte po částech změklé máslo. Troubu předehřejte na 165 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- V jiné míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem a solí na pevný sníh. Lehce ho vmíchejte do žloutkovo-máslové pěny, přidejte prosátou mouku a přisypte kandované ovoce, rozinky, oříšky, strouhanou citronovou kůru a vyškrábnutá semínka vanilky. Promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
PRIMA TIP: Korintky jsou drobné rozinky bez peciček ze sladkých odrůd hroznů z okolí Korintu, sultánky se označují obzvlášť sladké rozinky větší velikosti, zpravidla bývají dožluta. Zlaté rozinky dostaly jméno podle své jasné barvy, jsou sladké a mohou být malé nebo velikosti jumbo.