Mirka van Gils Slavíková

Biskupský chlebíček podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
11x

Jeden z nejjednodušších, nejbarevnějších, nejvariabilnějších a nejrychlejších moučníků, který navíc dlouho vydrží vláčný. Ideální dezert na vánoční stůl, když vám po pečení cukroví zbyde spousta rozinek, datlí, fíků, kandovaného ovoce a čokolády. Biskupský chlebíček snese všechno. A pokud chcete návštěvy překvapit, upečte těsto v košíčkách nebo formičkách na muffiny a pak je ozdobte marcipánem.

12 porcí
90 minut

Suroviny

  • sůl (vejce) 6 ks
  • cukr krupice 140 g
  • máslo (změklé máslo) 100 g
  • vejce (sůl) 1 špetka
  • hladká mouka 160 g
  • kandovaná citronová kůra 50 g
  • kandované třešně 50 g
  • zlaté rozinky 50 g
  • korintky 50 g
  • drcené pražené lískové oříšky 50 g
  • nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • vanilkový lusk 1 ks
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • mouka na vysypání formy

Postup přípravy

  1. Žloutky vyšlehejte s 50 g cukru do husté pěny a zašlehejte po částech změklé máslo. Troubu předehřejte na 165 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. V jiné míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem a solí na pevný sníh. Lehce ho vmíchejte do žloutkovo-máslové pěny, přidejte prosátou mouku a přisypte kandované ovoce, rozinky, oříšky, strouhanou citronovou kůru a vyškrábnutá semínka vanilky. Promíchejte.
  3. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.

PRIMA TIP: Korintky jsou drobné rozinky bez peciček ze sladkých odrůd hroznů z okolí Korintu, sultánky se označují obzvlášť sladké rozinky větší velikosti, zpravidla bývají dožluta. Zlaté rozinky dostaly jméno podle své jasné barvy, jsou sladké a mohou být malé nebo velikosti jumbo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty