Mirka van Gils Slavíková

Smažené churros podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
6x

Zatímco u nás se považují koblihy za vrchol domácí cukrařiny, Španělé, Portugalci, Mexičané a další národy Latinské Ameriky vnímají smažené stříkané tvary zvané churros, tejeringos, porras nebo calientes za jeden z nejsnazších dezertů.

4 porce
60 minut
španělská

Suroviny

Zpravidla je podávají k snídani s šálkem horké čokolády nebo hustou čokoládovou omáčkou k namáčení nebo k rychlé svačině. Čokoládovou omáčku klidně vyměňte za nutellu, slaný karamel nebo vanilkový krém. A víte, jak se od Aztéků dostaly churros do Evropy? Přivezl je Španěl Hernando Cortéz ze svých zámořských plaveb.

Postup přípravy

  1. Vodu osolte, přidejte do ní skořici, pomerančovou kůru a cukr, promíchejte a zahřívejte k varu. Odstavte, vyjměte skořici, vsypte mouku a rozmíchejte ji dohladka. Vraťte na sporák a na středním stupni povařte 5–10 minut, až bude těsto hladké a lepivé.
  2. Odstavte, nechte chvilku zchladnout a přesuňte těsto do cukrářského sáčku.
  3. V čistém hrnci rozehřejte alespoň 4cm vrstvu oleje. OPATRNĚ do horkého oleje stříkejte cukrářským sáčkem těsto – různé tvary nebo dlouhé čáry – a smažte je dozlatova, na vyšším středním stupni zhruba 1 minutu z každé strany.
  4. Usmažené kousky vyjměte na papírovou utěrku, nechte do ní vsáknout přebytečný tuk a ještě horké churros obalte v cukru smíchaném s mletou skořicí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty