Suroviny
- voda 350 ml
- celá skořice 1 svitek
- pomerančová kůra z ¼ chemicky neošetřeného pomeranče
- cukr krupice 30 g
- hladká mouka 200 g
- rostlinný olej (na smažení)
- cukr krupice 200 g
- mletá skořice 1 lžíce
- sůl 4 g
Zpravidla se podávají k snídani s šálkem horké čokolády nebo hustou čokoládovou omáčkou k namáčení nebo k rychlé svačině. Čokoládovou omáčku klidně vyměňte za nutellu, slaný karamel nebo vanilkový krém. A víte, jak se od Aztéků dostaly churros do Evropy? Přivezl je Španěl Hernando Cortéz ze svých zámořských plaveb.
Postup přípravy
- Vodu osolte, přidejte do ní skořici, pomerančovou kůru a cukr, promíchejte a zahřívejte k varu. Odstavte, vyjměte skořici, vsypte mouku a rozmíchejte ji dohladka. Vraťte na sporák a na středním stupni povařte 5–10 minut, až bude těsto hladké a lepivé.
- Odstavte, nechte chvilku zchladnout a přesuňte těsto do cukrářského sáčku.
- V čistém hrnci rozehřejte alespoň 4cm vrstvu oleje. OPATRNĚ do horkého oleje stříkejte cukrářským sáčkem těsto – různé tvary nebo dlouhé čáry – a smažte je dozlatova, na vyšším středním stupni zhruba 1 minutu z každé strany.
- Usmažené kousky vyjměte na papírovou utěrku, nechte do ní vsáknout přebytečný tuk a ještě horké churros obalte v cukru smíchaném s mletou skořicí.
Vyzkoušejte také domácí trdelník podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE