Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové
Dortík pro jednoho, který vznikl z velké lásky v politicky nestálých časech. Babu podobnou naší kynuté bábovce miloval polský král Stanislav I., a dovezl si ji i do francouzského exilu, kde 22 let žil. Pro zvláčnění ji zalil místním sherry a ozdobil smetanou a ovocem a rum baba byla na světě. Do francouzské kuchyně ji však zařadila jeho dcera Marie, která se vdala za francouzského krále Ludvíka XV. a její cukrář Stohrer recept naučil připravovat francouzský dvůr. Základem je kynuté těsto a macerace v rumu s pomerančovým nádechem.
do 2 hodin
4 ks porce
Suroviny (4 ks porce)
Těsto:
- hladká mouka 150 g
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 5 g
- sušené droždí 3 g
- máslo 40 g
- mléko 80 ml
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo na vymazání formiček
- mouka na vysypání formiček
Sirup:
- voda 250 ml
- cukr krupice 125 g
- chemicky neošetřený citron 1/2 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- pomerančový likér Cointreau 30 ml
- rum 45 ml
Dokončení:
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- cukr moučka 20 g
- vanilkový lusk 1 ks
- ovoce na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy prosejte mouku, vmíchejte sůl a cukr a sušené droždí. Máslo rozehřejte, zchlaďte mlékem a prošlehejte ve směsi vidličkou vejce a žloutek. Vlijte do mouky a vypracujte hladké, nelepivé těsto – buď vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 30 minut.
- Mezitím vymažte formičky na muffiny nebo drobné dortíčky máslem a vysypte moukou.
- Vykynuté těsto prohněťte, přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte do připravených formiček. Nechte kynout dalších 30 minut.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté těsto pečte 15 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Mezitím připravte sirup. Vodu promíchejte s cukrem, strouhanou citronovou a pomerančovou kůrou a vyškrábnutou dření z vanilky. Přidejte i prázdnou tobolku a zahřívejte k varu. Povařte, dokud se cukr nerozpustí. Vyjměte vanilku, vlijte rum, likér a citronovou šťávu.
- Upečené bábovičky opatrně vyklopte a namočte do horkého sirupu. Nechte je na mřížce okapat.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutými semínky vanilky na šlehačku. Rum Babu podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Famózní! 2
Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.
Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.