Mirka van Gils Slavíková

Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
8x

Dortík pro jednoho, který vznikl z velké lásky v politicky nestálých časech. Babu podobnou naší kynuté bábovce miloval polský král Stanislav I., a dovezl si ji i do francouzského exilu, kde 22 let žil. Pro zvláčnění ji zalil místním sherry a ozdobil smetanou a ovocem a rum baba byla na světě. Do francouzské kuchyně ji však zařadila jeho dcera Marie, která se vdala za francouzského krále Ludvíka XV. a její cukrář Stohrer recept naučil připravovat francouzský dvůr. Základem je kynuté těsto a macerace v rumu s pomerančovým nádechem.

4 porce
60 minut
francouzská

Těsto

Sirup

Dokončení

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, vmíchejte sůl a cukr a sušené droždí. Máslo rozehřejte, zchlaďte mlékem a prošlehejte ve směsi vidličkou vejce a žloutek. Vlijte do mouky a vypracujte hladké, nelepivé těsto – buď vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 30 minut.
  2. Mezitím vymažte formičky na muffiny nebo drobné dortíčky máslem a vysypte moukou.
  3. Vykynuté těsto prohněťte, přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte do připravených formiček. Nechte kynout dalších 30 minut.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté těsto pečte 15 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Mezitím připravte sirup. Vodu promíchejte s cukrem, strouhanou citronovou a pomerančovou kůrou a vyškrábnutou dření z vanilky. Přidejte i prázdnou tobolku a zahřívejte k varu. Povařte, dokud se cukr nerozpustí. Vyjměte vanilku, vlijte rum, likér a citronovou šťávu.
  6. Upečené bábovičky opatrně vyklopte a namočte do horkého sirupu. Nechte je na mřížce okapat.
  7. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutými semínky vanilky na šlehačku. Rum Babu podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty