Těsto
- hladká mouka 150 g
- cukr krupice 5 g
- sušené droždí 3 g
- máslo 40 g
- mléko 80 ml
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (na vymazání formiček)
- hladká mouka (na vysypání formiček)
- sůl 1 špetka
Sirup
- voda 250 ml
- cukr krupice 125 g
- citron (chemicky neošetřený ) 1/2 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- pomerančový likér (Cointreau) 30 ml
- rum 45 ml
Dokončení
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- moučkový cukr 20 g
- vanilkový lusk 1 ks
- ovoce (na ozdobu)
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, vmíchejte sůl a cukr a sušené droždí. Máslo rozehřejte, zchlaďte mlékem a prošlehejte ve směsi vidličkou vejce a žloutek. Vlijte do mouky a vypracujte hladké, nelepivé těsto – buď vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 30 minut.
- Mezitím vymažte formičky na muffiny nebo drobné dortíčky máslem a vysypte moukou.
- Vykynuté těsto prohněťte, přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte do připravených formiček. Nechte kynout dalších 30 minut.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté těsto pečte 15 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Mezitím připravte sirup. Vodu promíchejte s cukrem, strouhanou citronovou a pomerančovou kůrou a vyškrábnutou dření z vanilky. Přidejte i prázdnou tobolku a zahřívejte k varu. Povařte, dokud se cukr nerozpustí. Vyjměte vanilku, vlijte rum, likér a citronovou šťávu.
- Upečené bábovičky opatrně vyklopte a namočte do horkého sirupu. Nechte je na mřížce okapat.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutými semínky vanilky na šlehačku. Rum Babu podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové 2 Zdroj: Famózní! 2