zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! 2 Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové

Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové

Hodnoceno: 5x
Dortík pro jednoho, který vznikl z velké lásky v politicky nestálých časech. Babu podobnou naší kynuté bábovce miloval polský král Stanislav I., a dovezl si ji i do francouzského exilu, kde 22 let žil. Pro zvláčnění ji zalil místním sherry a ozdobil smetanou a ovocem a rum baba byla na světě. Do francouzské kuchyně ji však zařadila jeho dcera Marie, která se vdala za francouzského krále Ludvíka XV. a její cukrář Stohrer recept naučil připravovat francouzský dvůr. Základem je kynuté těsto a macerace v rumu s pomerančovým nádechem.
do 2 hodin
4 ks porce

reklama

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, vmíchejte sůl a cukr a sušené droždí. Máslo rozehřejte, zchlaďte mlékem a prošlehejte ve směsi vidličkou vejce a žloutek. Vlijte do mouky a vypracujte hladké, nelepivé těsto – buď vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 30 minut. 
  2. Mezitím vymažte formičky na muffiny nebo drobné dortíčky máslem a vysypte moukou. 
  3. Vykynuté těsto prohněťte, přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte do připravených formiček. Nechte kynout dalších 30 minut. 
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté těsto pečte 15 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. 
  5. Mezitím připravte sirup. Vodu promíchejte s cukrem, strouhanou citronovou a pomerančovou kůrou a vyškrábnutou dření z vanilky. Přidejte i prázdnou tobolku a zahřívejte k varu. Povařte, dokud se cukr nerozpustí. Vyjměte vanilku, vlijte rum, likér a citronovou šťávu. 
  6. Upečené bábovičky opatrně vyklopte a namočte do horkého sirupu. Nechte je na mřížce okapat. 
  7. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vyškrábnutými semínky vanilky na šlehačku. Rum Babu podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem. 
Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! 2 Rum Baba – kunutá bábovička s rumem podle Mirky van Gils Slavíkové

reklama

Famózní! 2
Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy. 

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.