zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové

Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové

Hodnoceno: 9x
Kynutá bábovka je královnou říše bábovek. Bratři Grimmové popsali německý „gugel-hupf“ jako skákací klobouk, zřejmě podle toho, jak těsto kynutím roste. Pravdou je, že dříve se pekly bábovky jedině kynuté a výhradně ke speciálním příležitostem, jako byly oslavy, svatby, narození dítěte nebo slunovrat. Kynutá bábovka sice trvá déle, ale také vydrží déle vláčná a můžete ji plnit podle libosti třeba mákem, ořechy, ovocem nebo tvarohem.
do 1,5 hodiny
1 bábovka porce

reklama

Postup

  1. Rozinky namočte do rumu. Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypte plátky mandlí. 
  2. Mouku prosejte do mísy, ve středu vytvořte důlek, vlijte do něj vlažné mléko, vsypte droždí a krupicový cukr a zlehka prošlehejte metličkou nebo lžící. Nechte 10 minut vzejít kvásek. 
  3. Přidejte rozšlehané žloutky, máslo, vyškrábnutá semínka z vanilky, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a špetku soli. Zadělejte těsto buď ručně vařečkou, nebo v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák. Jakmile těsto vytvoří kouli a přestane se lepit na stěny mísy nebo vařečku či hák, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto vykynout. Trvá to zhruba 45 minut. Pak ho prohněťte a znovu nechte vykynout a ještě jednou zopakujte, až z těsta neucítíte vůni droždí, ale vína. 
  4. Vmíchejte rozinky v rumu a z těsta uhněťte bochánek. Prořízněte ho uprostřed, abyste ho mohli vložit do bábovkové formy. Nechte znovu vykynout, až se těsto zvětší alespoň jednou tolik. 
  5. Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutou bábovku pečte zhruba 45 minut, až zezlátne a špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. 
  6. Horkou bábovku vyjměte a nechte 5–10 minut chladnout. Vyklopte ji a teplou bábovku potřete máslem a posypte moučkovým cukrem. Nechte zcela zchladnout. 

PRIMA TIP: Vanilkový moučkový cukr můžete koupit nebo jednoduše připravit doma. Vanilkový lusk (prázdný i plný) vložte na několik týdnů do dózy s moučkovým cukrem a nechte ho ovonět. Pokud spěcháte, rozmixujte malý kousek vanilky s moučkovým cukrem v mixéru typu kutr nebo na smoothie. 

Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové

reklama

Famózní!
Mirka van Gils Slavíková

Cukrářka s francouzským titulem Professeur en Sucre d’Art v roce 2002 zvítězila ve Velké ceně Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche, což ji vystřelilo mezi světovou cukrářskou špičku. Dezerty jsou její život a neustále pracuje na jejich zdokonalení. Ke svým šedesátinám se rozhodla nadělit si knihu s více než 60 oblíbenými českými i zahraničními recepty, které peče pro rodinu i přátele, ať už v Česku, nebo v Holandsku, kde momentálně žije. Pečlivě popsané recepty vedou zkušené i začínající milovnice a milovníky sladkého k úžasným výsledkům, jejichž zopakování budou všichni vyžadovat. Dobroty Mirky van Gils Slavíkové jsou zkrátka famózní!

www.mirkavangils.cz