Suroviny
- sušené rozinky 60 g
- rum 40 ml
- hladká mouka 250 g
- mléko (vlažné ) 50 ml
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr krupice 50 g
- žloutek 3–4 ks
- máslo 60 g + 1 lžíce na potření
- vanilkový lusk 1/2 ks
- citronová kůra (nastrouhaná z 1 chemicky neošetřeného )
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- moučkový cukr (vanilkový,na posypání) 1 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- mandlové plátky (na vysypání formy) cca 25 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Rozinky namočte do rumu. Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypte plátky mandlí.
- Mouku prosejte do mísy, ve středu vytvořte důlek, vlijte do něj vlažné mléko, vsypte droždí a krupicový cukr a zlehka prošlehejte metličkou nebo lžící. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Přidejte rozšlehané žloutky, máslo, vyškrábnutá semínka z vanilky, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a špetku soli. Zadělejte těsto buď ručně vařečkou, nebo v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák. Jakmile těsto vytvoří kouli a přestane se lepit na stěny mísy nebo vařečku či hák, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto vykynout. Trvá to zhruba 45 minut. Pak ho prohněťte a znovu nechte vykynout a ještě jednou zopakujte, až z těsta neucítíte vůni droždí, ale vína.
- Vmíchejte rozinky v rumu a z těsta uhněťte bochánek. Prořízněte ho uprostřed, abyste ho mohli vložit do bábovkové formy. Nechte znovu vykynout, až se těsto zvětší alespoň jednou tolik.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutou bábovku pečte zhruba 45 minut, až zezlátne a špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Horkou bábovku vyjměte a nechte 5–10 minut chladnout. Vyklopte ji a teplou bábovku potřete máslem a posypte moučkovým cukrem. Nechte zcela zchladnout.
PRIMA TIP: Vanilkový moučkový cukr můžete koupit nebo jednoduše připravit doma. Vanilkový lusk (prázdný i plný) vložte na několik týdnů do dózy s moučkovým cukrem a nechte ho ovonět. Pokud spěcháte, rozmixujte malý kousek vanilky s moučkovým cukrem v mixéru typu kutr nebo na smoothie.