Mirka van Gils Slavíková

Sváteční kynutá bábovka podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
9x

Kynutá bábovka je královnou říše bábovek. Bratři Grimmové popsali německý „gugel-hupf“ jako skákací klobouk, zřejmě podle toho, jak těsto kynutím roste. Pravdou je, že dříve se pekly bábovky jedině kynuté a výhradně ke speciálním příležitostem, jako byly oslavy, svatby, narození dítěte nebo slunovrat. Kynutá bábovka sice trvá déle, ale také vydrží déle vláčná a můžete ji plnit podle libosti třeba mákem, ořechy, ovocem nebo tvarohem.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • smetana ke šlehání (rozinky) 60 g
  • olej (rum) 40 ml
  • hladká mouka 250 g
  • mléko (vlažné mléko) 50 ml
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • cukr krupice 50 g
  • žloutek (žloutky) 3–4 ks
  • máslo 60 g + 1 lžíce na potření
  • vanilkový lusk 1/2 ks
  • nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl 1 špetka
  • vanilkový moučkový cukr na posypání 1 lžíce
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • plátky mandlí na vysypání formy cca 25 g

Postup přípravy

  1. Rozinky namočte do rumu. Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypte plátky mandlí.
  2. Mouku prosejte do mísy, ve středu vytvořte důlek, vlijte do něj vlažné mléko, vsypte droždí a krupicový cukr a zlehka prošlehejte metličkou nebo lžící. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
  3. Přidejte rozšlehané žloutky, máslo, vyškrábnutá semínka z vanilky, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a špetku soli. Zadělejte těsto buď ručně vařečkou, nebo v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák. Jakmile těsto vytvoří kouli a přestane se lepit na stěny mísy nebo vařečku či hák, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto vykynout. Trvá to zhruba 45 minut. Pak ho prohněťte a znovu nechte vykynout a ještě jednou zopakujte, až z těsta neucítíte vůni droždí, ale vína.
  4. Vmíchejte rozinky v rumu a z těsta uhněťte bochánek. Prořízněte ho uprostřed, abyste ho mohli vložit do bábovkové formy. Nechte znovu vykynout, až se těsto zvětší alespoň jednou tolik.
  5. Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutou bábovku pečte zhruba 45 minut, až zezlátne a špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  6. Horkou bábovku vyjměte a nechte 5–10 minut chladnout. Vyklopte ji a teplou bábovku potřete máslem a posypte moučkovým cukrem. Nechte zcela zchladnout.

PRIMA TIP: Vanilkový moučkový cukr můžete koupit nebo jednoduše připravit doma. Vanilkový lusk (prázdný i plný) vložte na několik týdnů do dózy s moučkovým cukrem a nechte ho ovonět. Pokud spěcháte, rozmixujte malý kousek vanilky s moučkovým cukrem v mixéru typu kutr nebo na smoothie.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty