Suroviny
- mleté hovězí maso 300 g
- mleté vepřové maso 300 g
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- parmazán 50 g
- sůl
- pepř
- strouhanka 100 g
- červená cibule 1/2 ks
- vejce 2 stroužky
- vejce 1 ks
- mléko 50ml
- olej
Na omáčku
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 3 stonky
- cukr krupice 1 lžíce
- loupaná rajčata 500 g
- čerstvé oregano 1 lžíce
- sůl
- pepř
- bílé víno 100 ml
- bazalka 1 hrst
Polenta s bazalkou a parmazánem
- mléko 200 ml
- voda 200 ml
- sůl
- máslo 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- rozmarýn 1 snítka
- polenta 200 g
- parmazán 2 lžíce
- bazalka 1 hrst
- olivový olej
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem
- Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané – nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.
- Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova – měly by být ponořené tak do poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 3–4 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.
- Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.
- Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut, nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vaří omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré, když použijete konzervovaná rajčata – spolehlivě odstraní kyselost.
- Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1–3 minuty odpočívat.
- Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečicím papírem. Nechte zchladnout.
- Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte.