zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Masové koule s rajčatovou omáčkou a polentou

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem

Hodnoceno: 0x
Polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na muffiny vymazaných olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě s formičkou.
do 1 hodiny
4 porce

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

reklama

Postup

  1. Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem
  2. Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.
  3. Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova měly by být ponořené tak do poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 34 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.
  4. Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.
  5. Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut, nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vaří omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré, když použijete konzervovaná rajčata spolehlivě odstraní kyselost.
  6. Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1–3 minuty odpočívat.
  7. Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečicím papírem. Nechte zchladnout.
  8. Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte.

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem Foto:

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem, foto: Karolína, domácí kuchařka

reklama

Sledujte celou epizodu