Suroviny
- mleté maso (kuřecí nebo krůtí nebo ve směsi) 500 g
- vejce 1 ks
- strouhanka 1 hrst
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (menší, na kostičky) 1/2 ks
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 2cm kousek
- garam masala 1 lžíce
- kari koření 2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- kajenský pepř (nebo chilli koření, podle chuti) 1 lžička
- rajčatová pasta 180 g
- kokosová smetana 420 ml
- řecký jogurt 100 g
- máslo 2 lžíce
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže basmati (nebo chlebové placky k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte papírem na pečení.
- V míse promíchejte mleté maso, vejce, strouhanku a špetku soli. Ruce si potřete trochou olivového oleje a ze směsi tvarujte kuličky velikosti asi polévkové lžíce (měli byste jich mít 15 až 20). Klaďte je na připravený plech, vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až budou propečené a na povrchu křupavé.
- Mezitím rozehřejte ve velké hluboké pánvi olej, vsypte cibuli a smažte ji asi 5 minut, až se rozvoní. Přidejte česnek a zázvor a smažte ještě 5 minut, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte koření a smažte ještě 1 minutu, až se rozvoní.
- Do omáčky vmíchejte rajčatovou pastu, kokosovou smetanu a asi 120 ml vody. Dobře promíchejte, uveďte do varu a na vyšším stupni vařte asi 5 minut, až omáčka zhoustne. Vmíchejte do ní jogurt a máslo, a nakonec upečené kuličky.
- Nechte zlehka vařit asi 5 minut, sundejte z plotýnky, vmíchejte koriandr a podávejte s rýží a plackami.
K Butter Chicken se nejlépe hodí chlebové placky naan. Připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami