Masové kuličky
- mleté hovězí maso 500 g
- dlouhozrnná rýže (nevařená) 1/2 hrnku
- vejce 1 ks
- cibule (nadrobno nakrájená) 1/2 ks
- česnek (najemno nasekaný) 3 stroužky
- kořenicí směs italské bylinky 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- rajčatová passata 700 ml
- kuřecí vývar 1 hrnek
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- třtinový cukr 1 lžíce
Tento recept má několik nepřehlédnutelných výhod. Jak už jsme zmínili, je to jídlo finančně nenáročné. A také jednoduché a rychlé. Jakmile totiž smícháte masovou směs a vytvoříte kuličky, vyhnete se smažení na pánvi, které bývá zdlouhavé a člověk po tom musí umýt půl kuchyně. V tomto případě jen kuličky vyskládáte do pekáče, zalijete jednoduchou rajčatovou omáčkou a upečete v troubě. Hotový pokrm můžete podávat s bramborovou kaší, těstovinami, dobrým pečivem nebo jen se salátem. A bonus na závěr? Je to jídlo, na kterém si pochutnají dospělí i děti, a také se dobře mrazí, proto klidně udělejte najednou větší várku a část uschovejte na jindy.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a přesuňte rošt do střední polohy.
- Ingredience na masové kuličky vložte do velké mísy a důkladně je promíchejte rukama. Vytvořte přibližně 20 4cm kuliček a průběžně je vkládejte do zapékací misky.
- Do středně velké mísy dejte ingredience na omáčku a promíchejte je. Masové kuličky přelijte omáčkou.
- Zakryjte zapékací misku víkem nebo alobalem, vložte do trouby a pečte 1 hodinu. Ujistěte se, že je alobal či poklice těsná, jinak se rýže správně neupeče. Pokud zjistíte, že rýže není po hodině ještě uvařená, jednoduše pekáček vraťte do trouby a pečte dál, dokud rýže nezměkne.
Porcupine meatballs: Masové kuličky s rýží pečené v rajčatové omáčce Zdroj: iStock
Z mletého masa můžete také připravit vynikajicí ragú bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE