Nepečený korpus
- máslové sušenky 250 g
- mandle 50 g
- máslo 120 g
- olej (na vymazání formy)
Náplň
- čerstvý sýr (smetanový, např. mascarpone) 250 g
- tučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
- zakysaná smetana 100 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 3 ks
- vanilkový lusk 1/2 ks
- mletý mák 40g
Dokončení
- švestková povidla 150 g
- rum 4 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- loupané mandle (celé, na ozdobu)
Postup přípravy
Rozmixujte sušenky najemno, přidejte nastrouhané mandle a změklé máslo. Propracujte na pevnou hmotu. Formu (22 cm) vyložte pečicím papírem a po obvodu vymažte olejem. Hmotu vtlačte na dno a do výšky asi 4 cm. Předpečte při 180 °C asi 15 minut.
Smíchejte sýr s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem, vejci, vanilkou a mákem. Náplň rozetřete do předpečeného korpusu a pečte při 160 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout a pak uvolněte z formy.
Povrch potřete povidly smíchanými s rumem a skořicí. Dozdobte mandlemi a podávejte.
PRIMA TIP: Do povidlové polevy můžete přidat i špetku hřebíčku nebo kardamomu – zvýrazníte tak hřejivou vůni dezertu. Pokud cheesecake necháte přes noc odležet v lednici, chutě se krásně propojí a bude ještě lahodnější.
Vyzkoušejte také klasický pečený New York cheesecake podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra