Suroviny
- hladká mouka 200 g
- moučkový cukr 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 1 ks
- máslo 150 g
- citronová kůra (nastrouhaná) 1/2 plodu
- sůl 1 špetka
Náplň:
- měkký tvaroh (tučný) 500 g
- čerstvý sýr (lučina) 200 g
- zakysaná smetana (krémová - 18 % tuku) 150 g
- moučkový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- citrony (kůra a šťáva) 1/2 plodu
- vejce 2 ks
- kukuřičný škrob (Gustin) 1 lžíce
- mletý mák 100 g
- ovoce na ozdobu (např. červený rybíz v sezóně)
Postup přípravy:
- Mouku prosejte s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte vanilkový cukr, vejce, na kousky nakrájené máslo, kůru, sůl a vypracujte pevné těsto. Nechte ho odležet 60 minut v chladu.
- Tvaroh smíchejte se sýrem a smetanou. Přidejte oba druhy cukru, kůru a šťávu z citronu, vejce, škrob a dobře promíchejte. Náplň rozdělte na poloviny, do jedné části vmíchejte mák.
- Odleželé těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny rozválejte na kulatý plát, který vložte na dno dortové formy. Zbylou část rozválejte na 4 cm široký pruh, kterým vyložte boční stranu. Okraj zarovnejte pomocí rádýlka.
- Na střed dna nalijte naběračkou část tvarohové náplně a do jejího středu část náplně makové. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny náplně. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut.
- Koláč nechte vychladnout ve formě. Poté ho uložte do chladničky a nechte odležet min. 180 minut (nejlépe do druhého dne) v chladničce. Pak formu sejměte a pokud chcete, povrch koláče ozdobte rybízem.
A nebo si můžete upéct cheesecake ještě trochu jinak podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Kdyby vám ani to nestačilo, máme i další!