Korpus
- máslo 100 g + na vymazání
- mandlová mouka 100 g
- hladká mouka 100 g
- cukr krupice (jemný) 100 g
- vejce (velké) 1 ks
Náplň
- krémový smetanový sýr 500 g
- vejce (velká) 2 ks
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana s vysokým obsahem tuku) 6 lžic
- cukr krupice (jemný) 50 g
- vanilkový extrakt (nebo mletá vanilka) 1 lžička
- citronová kůra 1 lžička
- mletý mák 150 g

Postup přípravy
- Máslo nakrájejte na kousky a s mandlemi, moukou a cukrem prohněťte do konzistence drobenky. Přidejte vejce a uhněťte hladší těsto, které dejte na 1 hodinu do ledničky.
- Troubu předehřejte na 160 °C na horní a spodní pečení. Odepínací formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Vtlačte do ní těsto a vymačkejte okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, zatižte suchými nebo keramickými fazolemi a pečte asi 15 minut, až bude těsto světle zlaté.
- Mezitím promíchejte sýr s vejci, smetanou, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Nakonec vmíchejte mák.
- Korpus vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír se zátěží, do korpusu přesuňte náplň, vraťte do trouby a pečte asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto zezlátne. Vyndejte z trouby, nechte ve formě na drátěné mřížce vychladnout a pak vyndejte z formy.
Vyzkoušejte také ikonický tvarohový dort Míša podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohový dort Míša – milovaná česká klasika